A TERAZ SI TO VYPIJETE Čo Slovákov na politikoch najviac štve? Dnes to prezradil Ondrej z nadnárodnej korporácie

0
Ondrej (Autor: Archív )

Čomu sa podľa vás venujú slovenskí politici? Ste spokojní s ich prácou?

Keď sa na to pozrieme zo širšej perspektívy, tak sa môže zdať, že nerobia nič. Odkedy je pri vláde SMER, či už v predošlej jednofarebnej, alebo terajšej, ktorá naopak hrá až abstraktnými farbami, sa v parlamente odohráva divadlo. Volebné obdobie pred marcovými voľbami bolo v znamení nafúkanosti a egoizmu SMER-u. Koalícia prichádzala až s absurdnými návrhmi a o tom, či prejdú, alebo nie, rozhodoval palec. Ovce, bohužiaľ, nemáme len na pasienkoch či doma pred televízormi, ale aj v národnej rade. Politika si ľudia volia preto, lebo chcú, aby zastával ich záujmy, no na Slovensku sa deje niečo úplne iné. Je smutné, že si to veľa ľudí neuvedomuje.

Podľa mňa sa politici dnešných dní povezú na vlne káuz a vzájomných obvinení, všetku energiu si minú na tieto žabomyšie vojny a na reálnu prácu, za ktorú sú platení z našich daní, im neostane ani čas, ani energia. Celkovo s prácou politikov určite spokojný nie som. 

Čo si myslíte o kauze Bašternák?

Kauza sa pekne nafúkla. Na začiatku to bol šok, ale veľa ľudí tušilo a vedelo, že sa skôr či neskôr niečo takéto odohrá. Je bezočivé od hlavných aktérov alebo predstaviteľov koalície, že sa skrývajú za prázdne frázy. Naviac zaráža, že pán Danko, ktorý chcel priniesť hrdosť, odbornosť a slušnosť, pán Bugár, ktorý apeloval na to, že sa dá aj bez Fica, sú teraz prvá línia a fackovací panáci SMER-u. To ako sa koalícia snaží odročiť snahy opozície na obdobie po prázdninách (politici majú za tie mesiace prázdnin plat rovnaký ako počas “školského roka”, nie tak ako učitelia) a skrýva sa za predsedníctvo, je skôr na plač ako na smiech. No podľa mňa to padne do “fade outu”, nikto nebude potrestaný, nikto nepreberie politickú zodpovednosť a všetci budú žiť spolu šťastne až do konca vekov. 

Kto vás v parlamente najviac hnevá a naopak, kto vám je sympatický?

Najviac ma hnevá arogancia smerákov, kto mi je sympatický, je asi jasné. V posledných týždňoch je to Lucia Nicholsonová. Možno to bude tým, že je v požehnanom stave, ale každý dobre vie, že sa nevypláca nasrdiť tehotnú ženu, viem, o čom hovorím. V tesnom závese za ňou sú to Martin Poliačik a Peter Osuský. 

Čo si myslíte o koalícii?

Samotné vystupovanie popredných politikov z radov SMER-u vo mne vzbudzovalo a vzbudzuje nechuť. Po voľbách prišlo “oživenie”. Koaličný zlepenec, ktorý sa podaril Robertovi Ficovi zlátať, musí byť nasmiech úplne každému triezvo uvažujúcemu občanovi. Strany, ktoré boli vždy na opačných brehoch barikády, zrazu ťahajú za jeden povraz spolu s partajou, na ktorej odstavení od moci si stavali predvolebné kampane.

Aký máte názor na opozíciu?

Opozícia však podľa mňa utŕžila zopár rán. Jednou z nich je aj to, že sa predseda najsilnejšej opozičnej strany zbalil po voľbách naspäť do Europarlamentu a prenechal tak “líderstvo” pánovi Matovičovi, ktorý bol vždy dosť impulzívny člen NR SR. Aj keď na Hlinu asi nemá. To, čo sa deje v posledných týždňoch, je ale dôkazom, že aj opozícia môže byť zomknutá. Po minulé roky platilo, že bola roztrieštená a bez cieľa.  

Aký máte názor na protesty pred Bonaparte, myslíte, že sa podarí niečo zmeniť?

Je úctyhodné, že sa ľudia dokážu odhodlať a prísť opakovane na takéto stretnutie. No podľa mňa trpia tieto protesty tým, že sú organizované opozičnými stranami. Preto si ten rachot, ktorý sa tam deje, nikto z tých, pre ktorých sa to deje, nijako viac nevšíma. Zhadzujú ich tým, že je to “predvolebná” kampaň. Keby sa ľudia dokázali spojiť sami od seba, urobili by dotknutým väčšie vrásky na čele. 

Patrí podľa vás Kotleba do parlamentu?

Podľa názoru vyše dvestotisíc ľudí patrí. Podľa mňa nepatrí, či už ide o jeho minulosť, alebo prítomnosť, alebo budúcnosť. Extrémistická minulosť takého zrna a názory, nad ktorými sa rozum pozastavuje, sú však podávané so zápalom a pridávajú mu na popularite. Človeku, ktorého rozhľad sa končí spolu s koncom obce, v ktorej sa narodil a majú tam, nedajbože, problémy s rómskou komunitou, tieto populistické názory bez logickej argumentácie ulahodia a stačí to, aby pána Kotlebu podporil. A tento človek nie je jeden, ale je ich na celom Slovensku veľmi veľa. Preto je tá budúcnosť v parlamente, bohužiaľ, istá. Dúfajme len, že budú aj naďalej len tak slabúčko hryzkať ako za uplynulých päť mesiacov. 

Na riešenie ktorého problému by ste sa zamerali ak by ste boli politik?

Na odpolitizovanie inštitúcií, do ktorých politika nepatrí. Či už ide o prokuratúru, celkovo súdnictvo, políciu, alebo aj cirkev. 

 

- Reklama -