Erdogan sa zaprisaháva: Všetky štátne inštitúcie vyčistím od vírusu Güllenových podporovateľov

    0
    Ľudia v uliciach Turecka počas pokusu o štátny prevrat v krajine (Autor: TASR)

    Erdogan dnes vystúpil s príhovorom v mešite v Istanbule na pohreboch ľudí, zabitých pri pokuse časti armády o prevrat. Zaviazal sa, že “všetky štátne úrady vyčistí od vírusu” Güllenových podporovateľov.

    Prezident dodal, že Turecko bude prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti a zahraničných vecí žiadať o vydanie duchovného, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, a tiež o vydanie jeho priaznivcov.

    Davy ľudí v mešite skandovali: “Fethullah príde a zaplatí!” alebo “Boh je veľký!” a “Chceme trest smrti!” (pre účastníkov puču). Turecký líder zareagoval, že požiadavky ľudí nemožno ignorovať, a preto sa o tom budú viesť diskusie.  Erdogan tiež prisľúbil, že nepoľaví v boji proti pučistom. Viackrát zopakoval, že v krajine sa šíri “rakovina”, ktorú treba odstrániť, a ostro kritizoval svojho rivala Güllena.

    “Nemajú kam ujsť,” pokračoval Erdogan a vyzval svojich zástancov, aby v nasledujúce dni naďalej okupovali verejné priestory a vychádzali do ulíc.  Erdogan v prejave povedal, že v demokraciách “nemožno vôľu ľudu odsunúť na druhú koľaj”, ale takisto dodal, že “nie sme za pomstu”. Duchovný Güllen, ktorého hnutie je v Turecku označované za teroristickú organizáciu, dôrazne poprel akúkoľvek účasť na piatkovom pokuse o vojenský prevrat.

    - Reklama -