Nestihli ste minulý rok deň otvorených dverí v parlamente? Počas tohto to rozhodne nedoženiete

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    “Už 2. septembra sa uskutoční veľké podujatie v rámci predsedníctva a nie je možné organizačne a kapacitne zastrešiť obe akcie, ktoré by sa konali v takej krátkej následnosti. Uvažuje sa o náhradnom termíne, ktorý by mohol byť aj na Deň detí 2017. Zatiaľ je to však v medziach plánovania a nebol určený konkrétny termín,” uviedla Kliská.

    DOD býva zvyčajne 1. septembra na Deň Ústavy SR. Ľudia mávajú počas tohto dňa otvorené dvere prakticky všade. Môžu si vyskúšať poslanecké kreslá aj kancelárie predsedu a podpredsedov parlamentu. Rovnako sa môžu pozrieť do poslaneckých klubov, kde ich zvyčajne čakajú poslanci a rozprávajú sa s nimi. Zvyčajne bol pripravený aj sprievodný kultúrny program.

    Hoci parlament otváral uplynulé roky svoje brány verejnosti, stalo sa aj to, že sa DOD nekonal alebo bol v iný deň. Richard Sulík (SaS) ako predseda parlamentu v roku 2010 posunul DOD na 17. novembra. Ďalší predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) sa zas v roku 2014 dopracoval až k zrušeniu akcie.

    Podľa vtedajšej opozície sa bál otázok verejnosti, čo Paška odmietol. Tvrdil, že DOD sa nekonal z dôvodu šetrenia. Pritom práve Paška v minulosti hovoril o dôležitosti otvárania parlamentu verejnosti a oceňoval DOD ako dobrú akciu. Paškov nástupca Peter Pellegrini DOD v roku 2015 obnovil.

    - Reklama -