Babiš pre PL o Nice: Som v šoku. Bola tam moja rodina. Je to tam šialené

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Andrej Babiš je v šoku, lebo ešte vo štvrtok bola v Nice jeho rodina. Minister má k Francúzsku blízko a vie dobre po francúzsky.

    “Sviatočný” deň

    „Je to šialená tragédia, ktorá poškodí celý región. Je to turistické centrum. Zhodou okolností tam bola včera (vo štvrtok – pozn. red.) popoludní moja rodina. Takže som z toho v šoku. Je vidieť, že Francúzsko s terorizmom systematicky nebojuje, keď práve včera (vo štvrtok – pozn. red.) pán prezident Hollande vyhlásil, že končí výnimočný stav. Francúzsko má dlhodobo problém. V minulosti sa dokonca nesmelo používať slovo Arab. To je pokrytectvo a prehliadanie moslimov, ktorí sa radikalizujú. Ak sú odhady, že vo Francúzsku je potenciálnych teroristov 10-tisíc, tak má mať polícia týchto ľudí v hľadáčiku a zabrániť takýmto tragédiám. Je to tam šialené. Nerozumiem tomu, že trvalo vôbec 20 minút, než dorazili hasiči. Už s ohľadom, že sa to stalo v deň najväčšieho francúzskeho sviatku, tak sa dalo predpokladať, že môže dôjsť k nejakému teroristickému útoku,“ povedal pre Parlamentné Listy Babiš.

    Zase sa na to zabudne a budú spať ďalej

    “Ak vo Francúzsku robili manévre pri majstrovstvách Európy vo futbale, tak prečo nie práve teraz? Je to neprijateľné. Zase sa to skončí tak, že sa na to opäť zabudne a zase budú spať ďalej. Potrebná je však systematická práca. Radikalizácia medzi týmito ľuďmi je jasná. Je to boj a hľadanie ihly v kope sena. Ale ten štát to musí zariadiť, inak na to doplatia,“ dodal Babiš.

    Podľa Babiša v túto chvíľu našim susedom nehrozí podobné nebezpečenstvo, lebo tam nesídli veľká moslimská komunita. „My musíme veľmi starostlivo robiť prisťahovaleckú politiku, aby sme exaktne vedeli, kto k nám prichádza, čo tu robí a tak ďalej. Toto bol čin zfanatizovaného moslima, určite to nebol organizovaný teroristický čin Islamského štátu, ktorý máva iný rukopis. Sú tu milióny moslimov a tisíce potenciálnych teroristov. To je práve tá šialená situácia Európy a hlavne Francúzska a krajín, kde tieto komunity žijú,“ povedal Babiš.

    Hollandovo rozhodnutie

    Podľa ministra nie je treba varovať našich turistov, lebo ľudia sa informujú v médiách a majú vlastný rozum. „Ľudia čítajú médiá a vedia, čo sa stalo v Turecku, v Tunisku a tak ďalej. Takže ľudia menia svoje destinácie a jazdia viac na Slovensko, do Chorvátska, zostávajú doma. Je samozrejmé, že ľudia majú strach, keď vidia, čo sa deje. Na to ale nepotrebujú nejakého múdreho politika, aby im dával rady. Na to prídu sami. Keď počujem pána prezidenta Hollanda, ktorý včera (vo štvrtok – pozn. red.) zrušil výnimočný stav, a potom sa toto stane, tak to je neuveriteľné,” vysvetlil pre Parlamentné Listy Andrej Babiš.

    Nákladné auto vošlo vo štvrtok večer do davu ľudí v juhofrancúzskom Nice vo chvíli, keď ľudia oslavovali štátny sviatok, výročie pádu Bastily. Na mieste zostalo najmenej 84 mŕtvych a sto zranených, z ktorých niekoľko je v kritickom stave. Šéf miestnej samosprávy Christian Estrosi uviedol, že vagón bol naložený granátmi a zbraňami. Podľa úradov išlo o dobre pripravený útok. Prezident François Hollande sa vrátil zo súkromnej návštevy Avignonu do Paríža a zvolal rokovania krízového štábu.

    Vodičom mal byť 31-ročný Francúz tuniského pôvodu. Expert na bezpečnosť Afzal Ashraf sa domnieva, že za útokom môžu stáť radikáli z Islamského štátu, povedal to televízii Sky News. O identite útočníka informoval aj poerál The Independent.

    - Reklama -