Exriaditeľ kontrarozviedky SIS: Udalosti z Nice a im podobné nahrávajú euroskeptikom

    0
    Situácia v Nice po útoku (Autor: PRESSTV)

    “Aj vďaka sprísneným bezpečnostným opatreniam po útokoch v Londýne či Madride nie sú islamisti schopní ohroziť kľúčovú infraštruktúru alebo atakovať takzvané tvrdé ciele. Namiesto toho sa spoliehajú na terorizovanie verejnosti angažovaním osamelých vlkov alebo malých buniek radikálov, ako sme toho boli svedkami v Paríži a v Bruseli, so zameraním na takzvané mäkké ciele – kaviarne, reštaurácie, zhromaždenia občanov a podobne,” povedal ďalej Tóth.

    Podľa jeho názoru táto nová situácia vyvoláva v ľuďoch strach a paniku a napomáha posilňovaniu radikálnych strán, ktoré sú odporcami európskej integrácie. “Udalosti z Nice a im podobné nahrávajú euroskeptikom napríklad v Nemecku a Francúzsku, kde budú v roku 2017 parlamentné, respektíve prezidentské voľby. Alternatíva pre Nemecko alebo Národný front budú z útokov ťažiť a pokúsia sa eliminovať vplyv strán podporujúcich európsky integračný projekt,” uviedol Tóth.

    “Udalosti z Nice sú výzvou aj pre slovenské predsedníctvo EÚ. Počas nadchádzajúceho polroka sa na Slovensku vystrieda mnoho európskych špičiek, proti ktorým sa môžu pokúsiť protestovať niektoré skupiny obyvateľstva. A práve takéto demonštrácie sú pre osamelých vlkov vhodným mäkkým cieľom, na ktorý je možné zaútočiť strelnou zbraňou, nákladným autom alebo výbušninou umiestnenou na tele samovražedného atentátnika. Obávam sa, že boj proti takzvaným osamelým vlkom je takmer nemožný. Otázka preto stojí tak, či dokážeme s islamistami vyhrať boj o mysle a srdcia moslimov žijúcich v Európe,” dodal.

    - Reklama -