Sme vo vojne! Zabíja sa tu v mene zhubnej ideológie. Naši politici o masakri v Nice

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    „Od rána sledujem správy, bohužiaľ, obetí je veľmi veľa. Je otrasné, čo sa stalo. Je mi nesmierne ľúto, že vyhasli životy toľkých nevinných ľudí. Tá obluda v aute zabila aj deti. Vyjadrujem svoju hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a odsudzujem tento strašný teroristický čin,“ píše exminister obrany, podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD v NR SR Martin Glváč.

    Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic na Facebooku konštatoval, že teroristické útoky radikálnych islamistov sa nedajú porovnávať s tým, čo spravil Breivik alebo čo sme videli v Severnom Írsku. „Nočný útok na bezbranných mužov, ženy a deti v Nice nám opäť pripomenul, že naša civilizácia je vo vojne s radikálnym islamom. Tieto teroristické útoky sa nedajú porovnať ani s teroristickými útokmi v Severnom Írsku či Baskicku, ani s útokmi duševne chorých jedincov, ako bol Breivik či Harman. Cieľom radikálneho islamu je zničiť našu civilizáciu,“ napísal Lipšic na Facebooku.

    (text pokračuje pod statusom)

    Prekvapenie neskrýva ani opozičná SaS. „Nečakane. Kruto. Neuveriteľne. Násilie má veľa podôb. Vždy prekvapí. Je nám strašne smutno. Súcitíme s obeťami,“ uvádza SaS na Facebooku.

    „Zlo môže byť nebezpečne blízko k tomu, aby prebralo vedenie. Musíme tomu zabrániť a spraviť všetko pre to, aby nezničilo podstatu toho, prečo je človek človekom. Musíme držať spolu!“ reaguje predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

    SNS vraj nevie opísať svoj smútok

    SNS je v žiali spolu s občanmi Francúzska. „Úprimnú sústrasť rodinám obetí, zraneným posielame veľa sily a želáme skoré uzdravenie. Po ďalšej tragédii v tejto krajine sme ešte viac solidárni. Ten smútok a žiaľ sa opísať nedá,“ píšu národniari na sociálnej sieti.

    „Každý teroristický útok znamená, že zo zvrátených dôvodov prišli o život nevinní ľudia. Hlboko ma to zasiahlo, dva roky som žila vo Francúzsku a táto krajina mi je veľmi blízka. Súcitím s rodinami obetí,“ povedala pre TASR poslankyňa za #Sieť Katarína Cséfalvayová, ktorá mala o pár dní letieť práve do Nice.

    Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár napísal na Facebooku iba: „Nice,“ a priložil čiernu fotku so sviečkou. Útok na nevinných ľudí odsudzuje aj šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. „Francúzi platia krutú daň za veľkosť svojho národa,“ uviedol.

    Poslanec SaS Juraj Droba zverejnil na Facebooku video, v ktorom konštatoval, že strach je hlavnou zbraňou teroristov. Bojovať môžeme podľa neho len tak, že nás neovládne. „S islamským terorizmom sa budeme musieť naučiť žiť. Je to realita súčasnej Európy,“ povedal.

    (text pokračuje nižšie)

    „Európska kultúra stojí na základoch kresťanstva, ktoré nenabáda ľudí k nenávisti, ale k láskavosti a tolerancii. Sme však vo vojne so silami, ktoré nerešpektujú hodnoty demokracie, slobody, náboženského vyznania. Vyvolávanie strachu a rozvirovanie vášní len povzbudzuje extrémizmus,“ povedala zas k útokom poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová.

    Zapojili sa aj europoslanci

    „Včerajší zbabelý útok na dav oslavujúcich ľudí v deň francúzskeho štátneho sviatku je hroznou tragédiou. Pozostalým si dovoľujem vyjadriť úprimnú sústrasť a hlbokú solidaritu. Spôsob jeho prevedenia nám zároveň pripomína, že zverstvá fanatikov sa nezastavia pred ničím. Ich cieľom je šíriť strach a vyvolať dojem, že nás môžu poraziť. Rovnakým spôsobom nakoniec fungujú všetci radikáli a extrémisti, a to bez rozdielu. Odvahou im však musíme ukázať, že sa im to nikdy nemôže podariť,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

    „Francúzsko opäť krváca a my všetci s ním. Brutalita a zákernosť teroristov však nepozná hraníc. Práve preto si boj proti nim vyžaduje väčšiu jednotu, vzájomnosť, pomoc a spoluprácu. Tie musíme našim francúzskym priateľom v týchto ťažkých chvíľach ponúknuť aj my,“ dodala.

    Žitňanská sa modlí

    Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) sa za obete a zranených modlí. „Smutné ráno. Počet obetí včerajšieho útoku v Nice sa zvýšil na 84 mŕtvych a mnohí ďalší sú ťažko zranení. Myslím na nich v modlitbách, ako aj na ich rodiny a blízkych…“ uviedla v statuse na sociálnej sieti.

    Musíme to zastaviť!

    Svoju ľútosť vyjadril na sociálnej sieti i europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). „Je mi ľúto všetkých otcov, mám a detí, úplne nevinných obetí nezmyselného činu. Som otrasený a modlím sa za nich. Nehľadám vinníka, aby sme si na ňom vybili svoju zlosť a frustráciu z toho, čo sa stalo v Nice. Ale treba jasne pomenovať, čo sa deje v Európe. Sme vo vojne! Zabíja sa tu v mene pomýlenej a zhubnej ideológie. Fundamentalizmus vedie k neľudskosti. A to musíme zastaviť! Sloboda vierovyznania je základným právom každej ľudskej bytosti. Nemôže byť ohrozovaná žiadnym náboženstvom ani filozofiou, ani ideológiou. Ak sa tak deje, treba rázne konať,“ uviedol.

    (text pokračuje pod statusom)

    Počas sviatku Dňa dobytia Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

    Pri útoku zahynulo najmenej 84 ľudí, 18 zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších majú ľahké zranenia. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. Prípad začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry. Prezident Francois Hollande zvolal na dnešné ráno mimoriadne zasadnutie francúzskeho bezpečnostného kabinetu.

    Autor: Ste, TASR

    - Reklama -