Zabudnite na brexit, zabudnite na utečencov. Na EÚ sa rúti ďalšia katastrofa

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Britská stanica BBC upozorňuje na vyhlásenie Medzinárodného menového fondu (MMF), podľa ktorého môže Taliansko v oblasti ekonomiky čeliť „dvom strateným dekádam“. Z ich prognóz vyplýva, že talianska ekonomika sa vráti na svoju úroveň pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 až za ďalších desať rokov, zatiaľ čo ekonomika väčšiny ostatných štátov eurozóny bude v tom čase až o štvrtinu vyššia ako pred finančnou krízou. „Tento rok by mala talianska ekonomika narásť len o 1 % a v roku 2017 približne takisto.“

    Taliansko okrem toho čelí 11-percentnej nezamestnanosti a vážnej kríze svojho bankového sektora. Vládny dlh je druhý najvyšší po Grécku. „Talianske banky sú zaťažené masívnym počtom nedobytných pohľadávok a budú potrebovať výraznú finančnú injekciu. Podľa aktuálnej správy MMF potrebuje Taliansko ekonomické oživenie na rýchle zníženie nezamestnanosti a zníženie verejných dlhov,“ uvádza BBC.

    Taliansko ako chorý muž EÚ?

    Premiér Matteo Renzi po zverejnení správy MMF konštatoval, že situáciu ešte zhoršilo vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. Optimisticky však konštatoval, že ekonomiky jednotlivých štátov pôjdu čoskoro hore a najhoršie následky svojho rozhodnutia pocítia práve Briti. „Taliansko nie je chorý muž Európy. Niektoré banky sú na tom aj horšie ako tie talianske, na ktoré sa teraz ukazuje prstom,“ argumentoval Renzi so zjavnou narážkou na Deutsche Bank.

    Ako však uvádza internetový server agentúry Bloomberg, situácia talianskych bánk by nakoniec nemusela byť úplne neriešiteľná. Aspoň si to myslí nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá o kríze talianskeho bankového systému rokovala s ministrom financií Pierom Carlom Padoanom. „Som presvedčená, že krízový scenár sa rozhodne nemusí naplniť a všetko sa vyrieši v rámci súčasných pravidiel,“ uviedla Merkelová a „postrčila“ tak akcie Banca Monte dei Paschi di Siena o 6 % vyššie.

    Dlhopisy pre zachraňovaných

    Talianska vláda sa podľa agentúry Bloomberg snaží podporiť bankový systém ťažko skúšaný zlými úvermi bez toho, aby porušila pravidlá Európskej únie. Po dvojdňových rokovaniach s ministrami financií členských štátov EÚ uviedol Padoan, že vláda hľadá nástroje, prostredníctvom ktorých by zvýšila dôveru trhu v talianske banky. „Cieľom je podporiť operácie na voľnom trhu a zaistiť tak v každom smere úplnú ochranu sporiteľov. Aj keď si nemyslím, že to bude tento prípad,“ povedal taliansky minister financií Padoan.

    „Podľa pravidiel EÚ banky, ktoré dostávajú štátnu pomoc, obvykle potrebujú časť zo svojich strát previesť na veriteľov. Aj keď má tento zásah napokon aj pozitívne dôsledky, všeobecne sa považuje za vážne narušenie ekonomiky členského štátu EÚ a jeho finančnej stability,“ vysvetľuje Bloomberg s tým, že problémy sú o to väčšie, že Taliansko svoje dlhopisy často predávalo drobným investorom a práve týchto investorov sa teraz snaží vláda chrániť pred stratami.

    Celý text BBC si môžete v angličtine prečítať TU.

    Celý text Bloomberg si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -