Mier v Palestíne? Vzďaľuje sa, domnieva sa šéf OSN

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Pan varoval, že “čas sa kráti” a “zatiaľ čo negatívne tendencie stúpajú, vyhliadky na dosiahnutie dvojštátneho riešenia sa vzďaľujú”. Narážal pritom na zámer vytvoriť samostatný štát pre Palestínčanov na územiach okupovaných v súčasnosti Izraelom.

    Šéf OSN vyzval obe strany konfliktu, aby urýchlene uplatnili odporúčania tzv. blízkovýchodného kvarteta, ktoré tvoria OSN, EÚ, Rusko a USA. Zoskupenie snažiace sa oživiť blízkovýchodný mierový proces vo svojej najnovšej správe požaduje zastavenie osídľovacích aktivít Izraela v Predjordánsku, zatiaľ čo Palestínčania by podľa neho mali podniknúť kroky na zníženie miery násilia a intenzívnejšie bojovať proti terorizmu.

    Pan poznamenal, že na dosiahnutie trvalého mieru sú nutné kompromisy, a ocenil snahy Francúzka a Egypta ohľadne tohto konfliktu, ktorý trvá už niekoľko desaťročí.

    “Neschopnosť izraelských a palestínskych vodcov dosiahnuť pokrok v mierovom procese vytvorila vákuum. Túto medzeru potom vyplnili extrémistické hlasy,” povedal generálny tajomník. Najnovšie oznámenia Izraela o výstavbe ďalších obydlí pre židovských osadníkov označil za “nehorázne pohŕdanie medzinárodným právom”.

    - Reklama -