Slovenských policajtov nasadili v Macedónsku proti utečencom

    0
    Policajti krajín Vyšehradskej štvorky na maďarskej hranici (Autor: SITA)

    “Slovenská delegácia vyjadrila pochvalu a maximálnu spokojnosť s pôsobením vyslaných slovenských policajtov,” uviedla Baloghová. Ich profesionálny a efektívny výkon oceňuje aj macedónska strana, ktorá zároveň veľmi pozitívne zhodnotila aj bilaterálnu spoluprácu. “Slovenskí policajti vykonávajú službu vo vlastných rovnošatách, s vlastnou výzbrojou a vybavením a na našich služobných vozidlách.

    Počas výkonu služby postupujú podľa partnerských zákonov a len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície,” doplnila Baloghová. Na Slovensko by sa mali vrátiť 24. júla. Témou rokovaní boli okrem iného aj ďalšie vyslania slovenských policajtov do tejto balkánskej krajiny na žiadosť macedónskej polície. Tie sú naplánované na september a december tohto roka.

    Hoci Macedónsko nie je členským štátom Európskej únie, je krajinou nachádzajúcou sa na tzv. balkánskej trase, ktorú využívajú migranti na ceste do západoeurópskych krajín. Slovenskí policajti pomáhali doteraz macedónskej polícii v boji proti nelegálnej migrácii už dvakrát, aktuálne ide o tretiu takúto spoluprácu.

    - Reklama -