Sobotka sa bude opäť uchádzať o vedenie sociálnych demokratov

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    Voľby predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) sa budú konať na volebnom zjazde na jar budúceho roku. Ešte predtým, 7.- 8. októbra, však stranu čakajú voľby do krajských zastupiteľstiev a voľby senátorov v tretine obvodov. 

    Sobotka svojím pondelňajším vyjadrením vyvrátil špekulácie, že by v prípade neúspechu v októbrových voľbách už kreslo predsedu strany neobhajoval. 

    “Chcem viesť ČSSD aj do volieb do Poslaneckej snemovne v roku 2017. Budem teda na jarnom zjazde ČSSD kandidovať na jej predsedu,” povedal Sobotka pre denník Právo.

    Nie je lepší predseda

    Premiér v tejto súvislosti označil nadchádzajúce krajské a senátne voľby za veľmi dôležité a zdôraznil, že sa bude usilovať o čo najlepšie výsledky. Kľúčové však podľa neho budú až voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory parlamentu ČR, ktoré rozhodnú o zložení budúcej vlády.

    Podporu Sobotkovej opätovnej kandidatúre vyjadrila podpredsedníčka ČSSD a ministerka práce Michaela Marksová. “Neviem si vôbec predstaviť, že by ČSSD v tejto chvíli našla lepšieho predsedu,” uviedla Marksová.

    Sociálni demokrati síce zvíťazili v posledných parlamentných voľbách v roku 2013, v prieskumoch verejnej mienky sa ale dlhodobo umiestňujú až na druhom mieste za svojím koaličným partnerom, hnutím ANO Andreja Babiša.

    - Reklama -