Trinásť rokov po invázii. Jedni chcú Bushovi s Blairom stavať sochy, iní by ich hnali pred súd

    0
    Na irackom fronte. (Autor: Instagram: Reprofoto/Peshmerganor)

    Známy britský denník The Telegraph sa rozhodol viac než 13 rokov po invázii západných vojsk do Iraku obhliadnuť za celou vojenskou operáciou. Spojené štáty viedol v tom čase z pozície prezidenta George Bush, Veľkú Britániu premiér Tony Blair.

    S ťaživou minulosťou sa každý z Iračanov musel vyrovnať po svojom. A rovnako rozdielne sa na prozápadnú ofenzívu, ktorá zvrhla režim Saddáma Husajna, pozerajú aj domáci obyvatelia.

    Štvorica respondentov dostala viac-menej rovnaké otázky, pričom najväčšiu náklonnosť cudzím vojskám vyjadril šiítsky moslim Ali Abbas Hassan (37 r.).

    „Zvrhnutie Saddáma bolo to najlepšie rozhodnutie. Jeho vláda bola ozaj ťažkým obdobím. Nenazval by som to inváziou, ale naopak oslobodením.“ Pri zmienke o dvojici mocných politikov minulej dekády zašiel dokonca ešte ďalej. “Ak by to záležalo na mne, obom by som postavil veľkú sochu, keďže zachránili Irak od Saddáma a jeho krutovlády.”

    Červená karta pre politikov

    Zaujímavé je, že sunitský moslim Sajf Hussajn (28 r.) by politikov postavil pred súd, no voči bežným Britom, respektíve Američanom necíti žiadnu nenávisť či zlosť.

    “Chcel by som vidieť ako Blaira, tak aj Busha pred súdom. Za to, akým nezodpovedným spôsobom nechali po Hussajnovom zvrhnutí našu krajinu v štichu. Voči britským obyvateľom však necítim žiadne antipatie, sú to civilizovaní a dobrí ľudia, rovnako aj Američania. Ide o čisto politické rozhodnutie konkrétnych politikov, s ktorým bežní občania nemajú nič spoločné.”

    A čo budúcnosť Iraku? Vidí ju v čiernych farbách?

    “Iste, obávam sa o budúcnosť svojej krajiny, no na druhej strane nemám inú možnosť, ako myslieť pozitívne. Takže verím, že moji spoluobčania tu budú chcieť  nažívať v mieri.”

    Bolestivá strata najbližších

    Kresťan Yousuf Methaq al-Qas Naaman (23 r.) pochádzajúci z Bagdadu si myslí, že aj Bush a aj Blair majú na svojich dlaniach krv irackých ľudí, preto by mali byť postavení pred súd.

    Samotný Yousuf prišiel pre ofenzívu cudzineckých vojsk o svojich najbližších.

    “Keď prišli na naše územie v roku 2003 americké vojská, myslel som si, že to bude pre nás dobre. Nakoniec sa to však skončilo tak, že som stratil polovicu svojej rodiny, keď koaličné vojská omylom zbombardovali ich dom. Nikdy na to nezabudnem, navždy to vo mne zostane.”

    Takisto zle vníma vzájomné vzťahy medzi rôznymi náboženstvami. “Ako kresťania sme neustále obťažovaní životom v sunitskom prostredí. Mal som z toho už takmer depresiu. Faktom je, že pred inváziou vychádzali rôzne náboženské sekty spolu jednoznačne lepšie.”

    Problémom viera aj nejasná vízia 

    Posledným respondentom bol šiítsky moslim Wissam al-Mayale (36 r.), ktorý, mimochodom, pracuje v mediálnej sfére. Podľa Wissama bola invázia jedinou možnosťou, ako zvrhnúť diktátora Hussajna, nevzali sa však do úvahy riziká, ktoré so sebou podobné operácie prinášajú.

    “Neprihliadalo sa ani na fakt, že zloženie vlády musí nevyhnutne zvýhodniť jednu, respektíve znevýhodniť inú skupinu irackého obyvateľstva,” dodal na dôvažok.

    “Naša vláda nie je skrátka pripravená na všetky tie náboženstvá a viery vo vnútri irackej spoločnosti,” pokračoval.

    Budúcnosť však nevidí len pesimisticky. “Som vcelku optimistický, no nemáme jasnú víziu o budúcnosti.”

    A téma Bush, respektíve Blair? “Postavte obidvoch pred súd. Spojené štáty a rovnako aj Veľká Británia majú kapitalistické vlády, ktoré profitujú z iných krajín,” dodal kyslo na záver.  

    - Reklama -