V USA sa majte na pozore. Pred násilnosťami varujú občanov už tri štáty. Protesty černochov naberajú grády

    0
    Ostreľovači udreli na policajtov. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Trojica štátov už varovala svojich občanov, aby si v Spojených štátoch dávali obzvlášť pozor a vyhýbali sa masovým zhromaždeniam či priamo protestom. Pred nebezpečenstvami, ktoré v USA momentálne hrozia, varoval blízkovýchodný miništát Bahrajn prostredníctvom svojej ambasády v USA na sociálnej sieti Twitter, kde veľvyslanectvo iba odkázalo ľuďom, aby nechodili do blízkosti protestov alebo podobných masových akcií. 
     
    Varovanie vydali v súvislosti s nepokojmi, pri ktorých zatkli stovky aktivistov hnutia Black Lives Matter, aj Bahamy. Karibský štát, v ktorom sa väčšina obyvateľov hlási k africkým koreňom, varoval občanov, aby boli opatrní, pretože mestami v Spojených štátoch otriasa „streľba po mladých černochoch policajnými dôstojníkmi“. 
     
    Ešte ďalej zašli vo varovaniach pre občanov cestujúcich alebo žijúcich v USA Spojené arabské emiráty. Tie varovali v podobnom duchu. „Prosím, dávajte si pozor na svoje okolie a vyhýbajte sa davom, ak je to možné. Buďte ostražití najmä počas veľký festivalov a podujatí,“ odkázala diplomacia Spojených arabských emirátov. 
     
    Varovania ministerstiev zahraničných vecí pred prípadným nebezpečenstvom, ktoré môže v krajinách hroziť, nie sú pritom ničím neobvyklé. Len v júli USA varovali Američanov pred cestou do Bangladéša, Venezuely, Iraku aj Mali. 

    Protesty sa zvrhli v násilie 

    Masové demonštrácie pod vedením hnutia Black Lives Matter, ktoré ochraňuje práva černošského obyvateľstva USA, vypukli, keď policajti pri zákroku zastrelili dvoch Afroameričanov. Išlo o dva rôzne prípady, ale oba vyburcovali davy, ktoré tvrdia, že černosi sú v Spojených štátoch stále častejšie terčom policajného násilia. 
     
    V jednom z prípadov prišiel o život Philando Castile, ktorého matka vyzvala demonštrujúcich, aby zachovali pokoj a neuchyľovali sa k násiliu proti polícii. „Keď demonštrácie prerastú v násilie, znevažuje to pamiatku môjho syna. Philando bol mužom mieru a cti, a preto vás vyzývam, aby ste boli pokojní a vyjadrovali svoje obavy z jeho smrti rukou policajta mierovou cestou. Sľubujem vám, že neprestaneme, kým spravodlivosti nebude učinené zadosť,“ uviedla v stanovisku matka Philanda Castila. 
     
    Výzvy však prišli až po brutálnych nepokojoch, ktoré cez víkend zasiahli viacero amerických štátov a miest. Policajti zatýkali na protestoch Black Lives Matter v New Yorku, Chicagu, Saint Paule aj v samotnom Baton Rouge. Práve posledné menované mesto bolo dejiskom tragických udalostí, pri ktorých policajti zastrelili Philanda Castila a Altona Sterlinga. Pri sérii minulotýždňových protestov, ktoré utíchli až v nedeľu, zatkli podľa CNN najmenej 300 ľudí. 
     
    V tom istom týždni, keď zomreli Castile a Sterling, prišla brutálna odpoveď na streľbu policajtov po černochoch. Spravodlivosť sa do vlastných rúk rozhodol vziať 25-ročný veterán z vojny v Afganistane Micah Xavier Johnson. Tento mladík zastrelil na proteste hnutia Black Lives Matter v texaskom Dallase piatich policajtov a pripravoval aj oveľa väčšie plány na vraždenie mužov zákona. Tie už, našťastie, nezrealizuje, po útoku sa údajne sám zastrelil. 
     
     
    - Reklama -