Dvaja ruskí piloti v Sýrii zahynuli pri zostrelení vrtuľníka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)

    K zostreleniu sýrskeho bojového vrtuľníka typu Mi-25 došlo v piatok počas testovacieho letu v provincii Homs. Stroj, ktorý prevážal muníciu, zasiahla pozemná paľba militantov; zrútil sa do oblasti kontrolovanej sýrskou armádou.

    Stalo sa tak v čase, keď početné zoskupenie ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) spustilo v Homse ofenzívu, v oblasti východne od mesta Palmýra. Džihádistom sa tam podarilo prelomiť obranné línie sýrskych vládnych síl.

    Velenie bojovej skupiny sýrskej armády v tejto situácii požiadalo o pomoc posádku vrtuľníka, ktorého kapitán sa rozhodol na teroristov zaútočiť. Vďaka tomu sa podarilo ofenzívu islamistov odraziť.

    Keď sa ruským leteckým inštruktorom minula munícia, chceli sa s vrtuľníkom vzdialiť z oblasti bojov. V momente otáčania stroj zasiahla paľba militantov a zrútil sa do oblasti ovládanej sýrskymi vojakmi.

    Obaja ruskí piloti, ktorí prišli o život, boli okamžite navrhnutí na vysoké štátne vyznamenania.

    Rusko, ktoré je spojencom vlády v Damasku, začalo do vývoja konfliktu v Sýrii zasahovať vlani v septembri, pričom sa tak stalo na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V marci tohto roku Rusko oznámilo čiastočný odsun svojich jednotiek zo Sýrie, keď sa mu podarilo upevniť pozície Asadovho režimu. 

    - Reklama -