Kiska prezradil ako Slovensko pomôže Ukrajine

    0
    Prezident Andrej Kiska krúžkoval v Poprade (Autor: SITA)

    “Aliancia zriadila fond na odmínovanie a odstránenie nevybuchnutej munície z Ukrajiny, ku ktorému sme sa my ako Slovensko prihlásili, že ho budeme viesť a riadiť,” uviedol dnes Kiska pri odlete z Poľska. Podľa jeho slov má táto iniciatíva humanitárny rozmer. “Na Ukrajine zomrelo viac ako 600 ľudí a viac ako 2000 bolo zranených nevybuchnutou muníciou,” priblížil.

    Táto iniciatíva vznikla na základe diskusii medzi NATO a Slovenskom. Kiska zároveň pripomenul, že Slovensko má skúsenosti s odmínovaním. “Školili sme ľudí, ktorí odmínovávajú územia v Ukrajine, takže bolo logické, že sa môžeme do toho aktívnejšie zapojiť,” dodal. Školenia sa na Slovensku uskutočnili v roku 2014 a 2015 a prešlo nimi niekoľko desiatok ukrajinských špecialistov na vyhľadávanie a zneškodňovanie nevybuchnutej munície.

    Kiska ďalej uviedol, že garantom fondu bude na Slovensku ministerstvo zahraničných vecí, ktoré doň už prispelo sumou 50.000 eur. Pripojiť sa chcú aj ďalšie krajiny. vojakov. Je to kompromis medzi Obamovým pôvodným plánom, ktorý počítal s 5500 vojakmi, a odporúčaniami viacerých veliteľov a expertov. V súčasnosti slúži v Afganistane 9800 amerických vojakov.

    - Reklama -