To sú veci! Nemci sa vraj zase začínajú bratať s Rusmi. A čo ostáva Američanom?

    0
    Vystúpenie niekdajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde sociálnych demokratov. (Autor: SITA)
    „Angela Merkelová je stále nemeckou kancelárkou, vplyv jej predchodcu je však na vzostupe. Hovorte tomu schröderizmus: idea, že je Nemecko predurčené mať zvláštny vzťahs Ruskom a urobí pre to všetko, čo bude potrebné – bez ohľadu na ruské počínanie.“ Schröder totiž išiel s Putinom v mnohých ohľadoch ruka v ruke, a dokonca ho označil aj za „bezchybného demokrata“.
     
    Sám z toho vzťahu tiež veľa vyťažil. Podarilo sa mu presadiť výstavbu plynovodu Nord Stream, ktorý má viesť plyn z Ruska cez Baltské more až rovno do Nemecka, a po skončení jeho funkčného obdobia nastúpil do Gazpromu ako predseda rady zaoberajúcej sa jeho stavbou.
     
    Merkelová nebola v porovnaní so svojím predchodcom voči Rusku zďaleka taká otvorená, napriek tomu však pokračovala vo výstavbe Nord Streamu a tiež bola proti rozširovaniu NATO smerom k ruským hraniciam. Po kríze ale vzťahy zdanlivo zamrzli, aby sa mohli opäť postupne začať oživovať.

    Hlasy socialistov

    Teraz sa v Nemecku ozývajú hlasy predovšetkým sociálnych demokratov, ktorí sa chcú nejakým spôsobom odlíšiť od vládnucich kresťanských demokratov a stavili v tomto smere na prístup voči Rusku. Dvaja bývalí Schröderovi kolegovia, minister hospodárstva Sigmar Gabriel a minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, sa tak stali najväčšími zástancami obnovenia vzťahov s Ruskom.
     
    Gabriel nedávno uviedol, že je načase zrušiť sankcie voči Rusku, pozrel sa na návštevu do Moskvy a tlačil na výstavbu plynovodu. Steimeier, ktorého ruskí funkcionári označujú za „hlas rozumu“, potom označil postup NATO smerom k ruským hraniciam za „rinčanie zbraňami, ktoré je úplne kontraproduktívne“.
     
    Súčasný schröderizmus sa však líši od toho predchádzajúceho. Ten totiž vychádzal z „ostpolitik“ sociálneho demokrata Egona Bahra, ktorý zdôrazňoval hlavne silu dialógu, prostredníctvom ktorého je možné dosiahnuť výrazne lepšie výsledky ako cez konflikt.

    Šírenie demokracie?

    Jeho terajší zástancovia však razia obchod za každú cenu, a teda dopustili sa určitého nepochopenia politiky človeka, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o zjednotenie Nemecka.
     
    Súčasné chápanie „ostpolitik“ však úplne stráda akýkoľvek akcent na ľudské práva a zdôrazňuje iba nutnosť a význam obchodu pre obchod samotný.
     
    Riadne obchodné vzťahy podľa schröderistov pomáhajú k vytvoreniu strednej triedy a šíreniu demokracie. Nejde im o prerod Ruska v liberálnu demokraciu ako ich názorovým predchodcom, len o zmenu v súčasných vzťahoch medzi oboma krajinami.
     
    „Nie je jasné, akí mocní sú schröderisti v súčasnom Nemecku,“ uvádza ForeignPolicy s tým, že v aktuálnej situácii nezostáva USA nič iné, než spolupracovať v rámci EÚ s Nemeckom, ktoré však nerazí ich politiku voči Rusku. Pretože v ňom stále silnejú hlasy, ktoré tvrdia, že byť zadobre s Ruskom nebolo nikdy nič zlé.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -