Dvanásťročná panna na predaj. Teroristi používajú na obchod so sexuálnymi otrokyňami mobilné apky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Na mobilnej aplikácii Telegram, ktorú používali aj teroristi pri vlaňajších útokoch v Paríži, sa objavil šokujúci inzerát. Na predaj v ňom jeden z otrokárov ponúkal len dvanásťročné dievča a v inzeráte uviedol nielen cenu, ale aj fakt, že je to ešte panna. Išlo pravdepodobne o jedno z detí, ktoré militanti z IS uniesli v auguste 2014 na severe Iraku.
     
    „Panna. Krásna. 12 rokov… Jej cena dosiahla 12 500 dolárov a čoskoro bude predaná,“ stálo podľa informácií americkej spravodajskej agentúry AP v nechutnom inzeráte, písanom v arabčine. Správa sa údajne objavila v komunikácii na aplikácii Telegram spolu s ďalšími inzerátmi, v ktorých boli na predaj zbrane a taktické vybavenie. 
     
    Zahraničné agentúry o desivom inzeráte informovali predstavitelia irackej menšiny jezídov bojujúcich za oslobodenie svojich žien a detí unesených radikálmi z IS počas najväčšieho vzostupu tejto teroristickej organizácie. Dnes sú síce militanti na ústupe vďaka zahraničnej vojenskej pomoci, či už zo strany Západu, alebo Ruska, ale napriek tomu zostáva v otroctve až tritisíc žien a detí. 
     
    Portál Indian Express píše o tom, že v tomto šokujúcom prípade predaja detských sexuálnych otrokýň sa snúbia barbarské praktiky s najmodernejšími technológiami. Práve s ich pomocou sú militanti – teroristi z Islamského štátu, ale aj ďalšie militantné skupiny operujúce na územiach Iraku a Sýrie, schopné, často nepozorovane, obchodovať s ľuďmi.  

    Pomocná ruka z Nemecka 

    S postupným oslabovaním IS sa jednotkám irackých Kurdov darí oslobodzovať niekoľko desiatok žien a detí mesačne, ale v zajatí sú ich stále tisícky. Niektoré obete otrokárov, ktoré mali to šťastie a podarilo sa im utiecť, dostávajú pomoc od krajanov z Nemecka. 
     
    Spoluzakladateľ nemecko-irackej organizácie Luftbrücke Irak, ktorá pomáha obetiam otrokárov z IS, Mirza Danai pre AP uviedol, že utiecť z okov je v uplynulých mesiacoch stále ťažšie, pretože militanti veľmi prísne strážia kontrolné stanovištia a majú vybudovaný systém, pomocou ktorého dokážu presne určiť, komu patria jednotlivé ženy a dievčatá. 
     
    „Registrujú každú otrokyňu, každú osobu, pod menom jej majiteľa a ak sa jej aj podarí utiecť, tak na každom kontrolnom stanovišti Daeša (IS) vedia o tomto dievčati či žene a vedia aj to, že utiekla,“ objasňuje Mirza Danai zvrátené praktiky islamských otrokárov. 
     
    Agentúra AP sa dostala k fotografiám a informáciám o takmer päťdesiatich obetiach otrokárov z IS, ktorým sa podarilo uniknúť a dostať sa k svojim rodinám. Niektoré z nich sa o útek pokúsili opakovane a za to boli potrestané tými najkrutejšími spôsobmi. 
     
    Podľa tých, ktoré sexuálne otroctvo zažili na vlastnej koži, je postup Islamského štátu proti irackým jezídom jasným dôkazom snahy o ich úplné vyhladenie. „Daeš (IS) je hrdý na to, čo robí s jezídmi, používajú nás ako ľudské štíty, ale kde je pritom celý svet, kde je humanizmus?“ apelovala na členov amerického Kongresu aj Európskeho parlamentu Nadia Mourad, jedna z obetí, ktoré prežili otroctvo. 

    Chcela predať vlastné deti 

    Desivé v tomto prípade je to, že otrokári na predaj svojho „tovaru“ používajú svetoznáme mobilné aplikácie, ktoré sa tešia obľube u miliónov používateľov chytrých telefónov a navyše poskytujú možnosť konverzácie v uzavretých skupinách. Tie nie sú vždy včas a dostatočne kontrolované a ich obsah preto nie je jednoduché odhaliť. 
     
    Aplikácie WhatsApp a Telegram, ktoré dnes už patria pod spoločnosť Facebook, používajú kódovanie komunikácie, aby zaručili používateľom súkromie. Predstavitelia oboch aplikácií sa bránia tým, že nemôžu ovplyvňovať to, čo si ľudia píšu s pomocou ich produktu, pretože by to bolo zasahovanie do ich súkromia. 
     
    Dvanásťročné dievčatko, ktoré chceli otrokári podľa AP predať na sexuálne účely v skupine používateľov Telegramu, ktorá mala stovky členov, je len jedným z prípadov obchodovania s ľuďmi pomocou mobilnej aplikácie. Jedna matka chcela pomocou aplikácie dokonca predať svoje trojročné a sedemmesačné deti za 3 700 dolárov. „Máme nulovú toleranciu pre tento typ správania sa a blokujeme účty, keď máme dôkazy o aktivite, ktorá porušuje podmienky používania našej aplikácie, a povzbudzujeme ľudí, aby používali naše nástroje na oznamovanie takéhoto typu správania,“ uviedol pre AP Matt Steinfeld, hovorca aplikácie WhatsApp. 
     
    - Reklama -