Slovenská delegácia odcestovala do Varšavy na summit NATO

    0
    Vojaci NATO (Autor: www.nato.int)

    Okrem prezidenta sa na vrcholnej schôdzke zúčastnia minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim a stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

    Summit vyhodnotí plnenie rozhodnutí prijatých na predošlom vrcholnom zasadnutí Severoatlantickej aliancie, ktoré sa uskutočnilo v septembri 2014 vo Walese. Taktiež stanoví základné parametre pre ďalšiu politickú, vojenskú a inštitucionálnu adaptáciu NATO na zmeny v bezpečnostnom prostredí.

    Kľúčovými témami bude posilnenie bezpečnosti Aliancie, a to rozmiestnením mnohonárodných práporov do pobaltských krajín a do Poľska. Lídri budú na summite hovoriť aj o zlepšení kybernetickej obrany a o pripravenosti proti balistickým raketovým útokom z mimo euroatlantickej oblasti.

    Diskutovať budú aj a rozšírení úlohy Aliancie v centrálnom Stredomorí. Predstavitelia sa majú dohodnúť aj na pokračovaní vojenskej a finančnej podpory pre Afganistan a o posilnení spolupráce s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskou republikou.

    Doteraz sa uskutočnilo 27 summitov NATO. Prvý z nich bol v decembri 1957 v Paríži. Posledný z nich vo Walese v septembri 2014. Summitu vo Varšave bude prvýkrát predsedať generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

    - Reklama -