Veľkú Britániu povedie prvýkrát od čias Margaret Thatcherovej žena. „Zradca“ Gove neuspel

    0
    Margaret Thatcherová, bývalá britská premiérka (Autor: SITA)

    Theresu Mayovú podporilo 199 konzervatívnych poslancov a Andreu Leadsomovú 84 poslancov. Oba tábory tak budú mať svojich zástupcov vo finále, pretože zatiaľ čo päťdesiatdeväťročná Mayová v kampani pred referendom podporovala zotrvanie krajiny v EÚ, päťdesiattriročná Leadsomová naopak presadzovala Brexit. Michael Gove potom neuspel, keď skončil až tretí so 46 hlasmi. Veľmi sa mu tak nevyplatila jeho prekvapivá kandidatúra, ktorá sa skôr očakávala od jeho spojenca v kampani za Brexit Borisa Johnsona. Podľa mnohých tak Gove Johnsona fakticky zradil.

    Nový šéf konzervatívnej strany a premiér krajiny bude vyhlásený najneskôr 9. septembra. Rozhodnú o ňom hlasy 150 000 členov strany. Ako konštatuje britský denník Daily Mail, výsledok záverečného hlasovania bol obzvlášť ponižujúci pre Michaela Gova, ktorý v porovnaní s prvým kolom prišiel o ďalšie hlasy. „Šéf jeho kampane sa navyše cynicky snažil od priaznivcov Theresy Mayovej získať pár hlasov, aby bola vyradená Andrea Leadsomová. Nakoniec však Gove obom ženám zagratuloval a spomenul, že krajina bude v dobrých rukách,“ píše Daily Mail.

    Theresa Mayová vyjadrila nad takou širokou podporou svojej kandidatúry potešenie a konštatovala, že to len signalizuje, že konzervatívna strana sa môže aj po trochu rozdeľujúcom referende o Brexite zase zjednotiť. Radosť však bola zjavná aj v tábore priaznivcov Andrey Leadsomovej, ktorú podporoval bývalý starosta Londýna Boris Johnson. „Pani Leadsomová dosiahla už teraz veľký úspech a ja verím, že má šancu aj na konečné víťazstvo. Už druhýkrát v histórii bude stáť na čele našej strany žena. To ukazuje, že sme nielen najväčšia, ale aj najprogresívnejšia strana,“ napísal Johnson.

    V podobnom duchu hovoril aj šéf kampane ministerky vnútra Mayovej Tim Loughton, ktorý považuje čisto ženské finále za dôkaz, že sa konzervatívna strana mení. „Obe sú ženy a obe chodili do bežných štátnych škôl. To je pre konzervatívnu stranu celkom neočakávané, čo poviete? Nevzniká nám tu náhodou nová konzervatívna strana?“ vyhlásil Loughton. Skutočnosť, že bude stáť na čele vlády žena, ocenili aj opoziční labouristi, hoci si neodpustili uštipačný komentár o tom, že to však nezmaže profesijné zlyhania oboch ministeriek v Cameronovej vláde.

    Z pohľadu výsledku hlasovania v oboch kolách všetko nasvedčuje tomu, že aj u radových členov konzervatívnej strany by mala uspieť Theresa Mayová. Ako však Daily Mail pripomína, nie vždy v histórii strany zvíťazil favorizovaný kandidát. Napríklad v roku 2001 sa na čelo prekvapivo dostal Iain Duncan Smith. Ale aj napriek tomu sa väčšie šance dávajú Mayovej, ktorá je považovaná za skúsenejšiu političku a je ostrieľanejšia aj v zákulisných rokovaniach. Napokon jej zisk v prvých dvoch kolách hlasovania hovorí za všetko.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -