Van der Bellen varoval Hofera pred pohrávaním sa s öxitom

    0
    V Rakúsku sa hlasovalo medzi dvoma kandidátmi na prezidenta, Van der Bellenom a Norbertom Hoferom (Autor: Hans Štembera)

    “Ak FPÖ a pán Hofer fantazírujú o vystúpení Rakúska z Európskej únie, hrajú nebezpečnú hru s ohňom,” vyhlásil víťaz nedávneho druhého kola prezidentských volieb Van der Bellen pre piatkové vydanie denníka Österreich.

    Pre porušenie princípov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou sa bude súboj oboch spomínaných kandidátov za rovnakých pravidiel na základe rozhodnutia rakúskeho ústavného súdu opakovať, a to 2. októbra.

    Vážne následky

    Bývalý šéf rakúskych zelených súčasne avizoval, že sa tejto problematike mieni venovať aj v predvolebnej kampani. “Iba číre koketovanie s öxitom už spôsobuje ekonomike škody. FPÖ tak robí už niekoľko rokov, čo je hrubá nedbalosť, ktorá zneisťuje potenciálnych investorov,” konštatoval Van der Bellen.

    Kým rakúsky kancelár Christian Kern po rozhodnutí o brexite v nedávnom referende na Britských ostrovoch vylúčil konanie podobného plebiscitu v Rakúsku, Hofer sa aj po ňom vyslovil za usporiadanie ľudového hlasovania v Rakúsku o tom, či má krajina zostať v EÚ, ak sa toto spoločenstvo nebude vyvíjať správnym smerom, ale k centralizovanej únii.

    - Reklama -