Smerák Madej sa pustil do prezidenta. Vraj nepostupoval správne

    0
    Poslanec za stranu Smer–SD Róbert Madej (Autor: SITA)

    “Prezident sa tak stáva zodpovedným za problémy v rozhodovacej činnosti ÚS a nadmernú záťaž v dôsledku nízkeho počtu sudcov. Ústavný súd už raz jasne povedal, že prezident má z dvojnásobného počtu kandidátov vymenovať konkrétnych sudcov,” zdôraznil Madej.

    Podľa jeho slov všetci doterajší kandidáti splnili ústavné podmienky. “Prezident SR nemá právo zavádzať nové podmienky, ktoré nie sú upravené v ústave. Je to chyba a je mi to ľúto. Ja osobne by som kandidátom odporučil obrátiť sa na ÚS,” dodal.

    Kiska dnes oznámil, že odmieta kandidátov na ústavných sudcov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku. Prezident upozornil, že nároky na vynikajúcu odbornú úroveň, presvedčivosť a spoločenskú akceptovateľnosť ústavných sudcov vysoko prevyšujú bežné nároky na rozhodovanie všeobecných súdov a iných orgánov ochrany práva. “Tieto nároky nemôžu spĺňať uchádzači, ktorí do svojho zvolenia za kandidátov napríklad neprejavili záujem o ústavné právo, ochranu ústavnosti a základných práv a slobôd — či už v profesionálnej praxi, alebo na akademickej pôde,” konštatoval Kiska.

    Nekompletný a ešte odchádza aj ďalší

    Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú traja sudcovia. Kiska v roku 2014 nevymenoval troch ústavných sudcov zo šestice kandidátov, ktorú schválil parlament. Na prestížny justičný post posunul sudkyňu Janu Baricovú, u ostatných piatich podľa vlastných slov nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali.

    Ďalší post sa uvoľnil na konci februára, keď sa skončilo funkčné obdobie sudcu Ľubomíra Dobríka. Na toto miesto zvolila Národná rada SR dvoch kandidátov – poslancov vládneho Smeru-SD Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. Tú navrhli stranícki kolegovia Anna Vitteková a Miroslav Číž, Mamojku prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka je dekanom tejto fakulty.

    - Reklama -