Statky-zmätky a návrat mečiarizmu v parlamente? Dankovmu „zhluku slov“ poslanci nechápu, chcú jeho hlavu. Kauza ide na ústavný súd

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    Schôdza, počas ktorej sa malo pokračovať v hlasovaní o odvolaní ministra vnútra, sa skončila poriadnym fiaskom. Jozef „Jofo“ Viskupič už klasicky vysielal „live“ z parlamentu. Dankov prejav pôsobil zmätočne, lebo sa hlasovalo a niektorí poslanci vôbec netušili, o čom. „O čom sa hlasuje?“ kričal Viskupič spolu s ďalšími opozičnými poslancami. „Nevieme, o čom ideme hlasovať!“ Ozývalo sa z radov politikov. Poslanec Viskupič sa nedal: „Nič ste nenavrhli, však vám nebolo rozumieť.“

    Z parlamentného zmätku nakoniec vysvitlo, že Kaliňákovo odvolávanie presunuli na poprázdninovú septembrovú schôdzu. „Konštatujem, že návrh sme schválili a prerušili rokovanie,“ povedal počas schôdze Danko. Na to sa z radov opozície zdvihla vlna nespokojnosti. „Vy sa strašne bojíte!“ smerovalo k predsedovi parlamentu. „Veď ste ten návrh neprečítali, však keď ho už máte, tak z neho čítajte,“ rozvášnil sa Viskupič. V tom sa šéf národniarov postavil a odišiel z parlamentnej sály za mnohohlasného: „Hanba!“

    (Text pokračuje nižšie.)

    Danko odišiel z parlamentnej sály za burácajúceho pokrikovania opozičných poslancov. Zdroj: Facebook/Jozef Viskupič

    V ďalšom „live“ vysielaní sa Viskupič spolu s opozičnými kolegami snažili prísť na to, čo sa vlastne odhlasovalo. „Dohadujeme sa, čo vlastne predseda parlamentu povedal,“ prezradil Viskupič a dal slovo Jozefovi Mihálovi (SaS). „My sme z toho všetci naozaj hotoví a diskutujeme, čo ten náš predseda parlamentu vlastne dal do toho uznesenia. Vieme určite, že navrhol uznesenie, podľa ktorého sa schôdza, na ktorej sa odvolával minister vnútra Kaliňák, prerušuje tak, že bude pokračovať až na konci septembra po riadnej septembrovej schôdzi. To vieme určite,“ konštatuje Mihál.

    Ten podotkol, že na sto percent je isté, že na dnešnej schôdzi sa Kaliňák preberať už nebude. Nebol mu ale jasný zvyšok prejavu. „Zároveň Danko v tom zhluku slov, ktoré vyslovil, povedal aj nejakú takú vetu, že zajtra ráno tu množstvo poslancov nebude, lebo majú dohodnuté už iné povinnosti,“ dopĺňa Mihál. Samotný poslanec teda polemizuje: „Nie je nám teda jasné, či schôdza bude, alebo nebude,“ dodáva.

    (Text pokračuje nižšie.)

    Jozef  Viskupič a Jozef Mihál polemizujú nad slovami Andreja Danka. Zdroj: Facebook/Jozef Viskupič

    Dankova tlačovka

    Po prerušení dvoch mimoriadnych schôdzí zvolal predseda národniarov i parlamentu Andrej Danko tlačovku, kde sa snažil vyznať z toho, čo spôsobil. 

    „To, že od niekoho žiadate poriadok, to nie je návrat do mečiarizmu, ale realizovanie ideí, ktoré zodpovedajú dnešným časom,” odkázal opozičníkom Danko a pripomenul, že zaoberať sa odvolávaniami vlastne nie je čas, lebo vo štvrtok (7. 7.) cestujú zástupcovia národnej rady do Europarlamentu a v piatok (8. 7.) sa začne parlament pripravovať na medzinárodné podujatie, ktoré súvisí s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. „Toto opozícia vedela. Iné riešenie, ako prerušiť schôdzu, som nemal,” vyhovára sa Danko.

    Tiež je vraj dôležité, že sa už začalo pracovať na novom rokovacom poriadku a aj na Etickom kódexe poslanca, ktoré majú vzniknúť podľa vzoru moderných demokracií a do budúcna zabrániť konfliktom v pléne, k akým došlo napríklad počas odvolávania Kaliňáka.

    „Toto nie je návrat do mečiarizmu. To priniesla doba. Máme tu subjekty, ktoré si mýlia politiku s teátrom. Ale sála NR SR má byť chrám, kde zaznievajú slová,” odkázal teatrálny Danko.

    „Možno sa občas zakokcem,” priznal zrazu sebakriticky, ale vraj bude vždy hovoriť od srdca veci, ktoré cíti.

    „Keď raz budem odovzdávať svoju funkciu nástupcovi, nikto v tejto sále nebude mať tričko, nebude urážať kolegov a otvárať si horalku,” vyvolal úsmev na tvárach Danko.

    Danko predpokladá, že schôdzu k odvolávaniu premiéra sa nepodarí otvoriť ani na tretí pokus vo štvrtok ráno a potom bude aj s rokovaním o vyslovení nedôvery Kaliňákovi presunutá na september.

    Šliape po demokracii, porušuje ústavu

    Činy národniara Danka v roli predsedu parlamentu sa tak dostanú až na ústavný súd. Poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA sa totiž plánujú obrátiť na túto najvyššiu inštitúciu, lebo sa domnievajú, že Danko ledabolo porušuje zákony, ale aj samotnú Ústavu SR.

    Poslanci dokonca volajú aj po odvolaní Danka z funkcie predsedu parlamentu.

    Vládna koalícia nepochybne porušuje Ústavu SR a práva poslancov a bráni poslancom v slobodnom výkone ich mandátu. Preto podávame podnet na ústavný súd. Sme presvedčení, že sú porušované základné princípy parlamentarizmu a fungovania demokratického štátu. Voláme aj po odvolaní pána Danka pre fatálnu neschopnosť predsedať NR SR,” uviedla predsedníčka klubu SaS Natália Blahová. Predseda parlamentu je podľa nej hanbou slovenského parlamentarizmu.

    „Koalícia v princípe dnes rozhodla, že opozícia stráca práva, ktoré jej prináležia podľa ústavy,” vyhlásil Daniel Lipšic (NOVA). Od ústavného súdu bude opozícia chcieť výklad ústavy v tej časti, ktorá hovorí o iniciovaní mimoriadnych schôdzí. Podľa Lipšica toto právo nie je iluzórne, hoci koalícia sa dnes správala tak, akoby opozícia nemala právo diskutovať o vyslovení nedôvery členovi vlády. Lipšic trvá na tom, že ak má opozícia podľa ústavy právo iniciovať schôdzu, tak táto schôdza musí byť.

    „Požiadame ústavný súd o jasný výklad ústavy. Pretože podľa judikatúry ústavného súdu naša ústava zakotvuje reálne práva, a nie iluzórne,” vyhlásil Lipšic, podľa ktorého chce koalícia umlčať opozíciu aj celú verejnosť.

    „Dnes sme nastúpili cestu gumovania práv opozície a bežných ľudí,” doplnil.

    - Reklama -