Útoky kyselinou a kameňmi. Gangy moslimov zaútočili na dánskych študentov

    0
    Dánski študenti, ktorí skončia posledný ročník, usporiadajú v posledný deň školského roka párty v uliciach spojenú s hlasnou hudbou a pitím. Vozia sa pritom v autobusoch od jedného domu k druhému, aby rodičom oznámili, že sa im podarilo úspešne skončiť strednú školu. Tento rok sa tradícia pre časť kodanských stredoškolákov zmenila na desivú skúsenosť. 
     
    Podľa svedkov a videa, ktoré sa objavilo na portáli YouTube, sa útočníci ukrývali na trase, po ktorej išli autobusy s oslavujúcimi študentmi a zaútočili vajíčkami, kameňmi a všetkým, čo mali po ruke. Dánsky spravodajský kanál TV2 uviedol, že útoky, ktoré sa stali posledný júnový víkend, boli organizované a vopred pripravené. 
     
    Útočníkov bolo podľa svedkov niekoľko desiatok vo všetkých troch prípadoch. Dánska TV2 uvádza, že vodiči autobusov, ktorí vozia podgurážených dánskych študentov oslavujúcich koniec strednej školy, sa vyhýbajú niektorým oblastiam Kodane, aby nevyvolávali konflikty. TV2 dodáva, že ide o moslimské getá.  

    Zablokované cesty a útok kyselinou

    V tomto prípade sa však vodiči „party busov“ spomínaným nebezpečným zónam zrejme nevyhli, lebo skupinky mladíkov, údajne moslimského pôvodu, blokovali cesty odpadkovými košmi, ale aj autami. 
     
    Pri jednom z útokov sa výtržníkom podarilo dievčatá sediace v autobuse s otvorenou strechou postriekať vodnými pištoľami naplnenými látkou podobnou kyseline. Dve stredoškoláčky skončili v nemocnici, keď im neznáma látka zasiahla oči. Ďalší z hospitalizovaných študentov dostal kameňom do hlavy. 
     
    Polícia poslala na miesta útokov hliadky, ale tie vraj ani v jednom z prípadov nenašli na mieste žiadnych útočníkov, dokonca ani autá, ktoré v jednom z prípadov údajne zablokovali autobusom prejazd a po útoku ušli z miesta činu. „Nebudeme začínať žiadne vyšetrovanie. Je to smola pre študentov, ale nemôžeme ohrozovať životy ďalších ľudí tým, že budeme prenasledovať autá po Kodani,“ uviedol Henrik Stormer z kodanskej polície pre TV2. 
     
     
    - Reklama -