O utečencoch v dobrom, UNESCO chce školiť novinárov, aby písali vyvážené správy o migrantoch

    0
    Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)
    Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) má pocit, že novinári po celom svete neinformujú dostatočne korektne vo vzťahu k utečencom. Rozhodla sa preto organizovať školenia, ktoré majú ukázať žurnalistom, ako informovať viac o „benefitoch pre hostiteľské krajiny a nespočetných príbehoch jednotlivcov“. 
     
    UNESCO na svojej webovej stránke píše, že v porovnaní s negatívnymi správami sa svetové médiá o utečencoch zmieňujú pozitívne oveľa menej. Aby sa tento pomer vyrovnal, rozhodla sa organizácia OSN vytvoriť kurzy pre novinárov. 

    O utečencoch v dobrom 

    Vzdelávací kurz s názvom Informovanie o migrácii so zameraním na utečencov má žurnalistom ukázať, ako poskytnúť „vyváženejší pohľad na situáciu“. UNESCO vo svojom vzdelávacom kurze napríklad varuje pred niektorými informáciami, ktoré sa v médiách objavujú, ale sú podľa Organizácie OSN nepravdivé alebo zavádzajúce a vytvárajú negatívny obraz o utečencoch. 
     
    Jedným z mýtov o utečencoch, ktoré UNESCO uvádza v článku o mediálnom vzdelávaní, je informácia, že utečenci sú „európsky problém“. To nie je pravda, lebo Európa je domovom len pre 6 % utečencov z celého sveta. Takmer 40 % ich je v Severnej Afrike a na Blízkom východe a takmer 30 % je vo zvyšku Afriky. Pravdou však zostáva, že na obrovský príval utečencov nebola Európa pripravená a spomínané regióny trpia utečeneckými krízami už roky pre neutíchajúce konflikty. 

    Emigrujú, lebo chcú 

    UNESCO priznáva, že migranti neutekajú zo svojich krajín len preto, že by boli zúfalí, ale často si jednoducho vybrali emigrovať za lepším životom. V tomto smere spomína organizácia najmä nebezpečenstvo, ktoré pre migrantov predstavuje cesta do Európy. 
     
    Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru tvrdí, že nie je pravda ani to, že by väčšinu utečencov tvorili mladí muži. UNESCO uvádza, že viac ako polovicu utečencov prichádzajúcich do Európy zo Sýrie tvoria ženy a deti. Nie je však jasné, či sa do kategórie detí počítajú aj mladíci do 18 rokov. Utečenci pri sebe nemajú často doklady a určiť ich skutočný vek nie je pre európske azylové úrady jednoduché. 
     
    Pravda nie je podľa UNESCO ani to, že by spolu s utečencami prichádzali do Európy teroristi, aj keď tajné služby jasne dokázali, že niekoľko atentátnikov zodpovedných za útoky sa dostalo na starý kontinent práve spolu s vlnou migrantov. 
     
    Zaujímavé je, že podľa UNESCO nie sú rozvojové krajiny preľudnené. Počet obyvateľov v týchto krajinách je totiž v skutočnosti na ústupe a práve migranti a utečenci by mohli zastaviť pokles populácie v rozvojových krajinách, ktorá starne a klesá počet práceschopných obyvateľov. 
     
    - Reklama -