Tu sa vyrába smrtiaci plyn. Reportér BBC sa dostal do útrob supertajného britského laboratória

    0
    Reportér BBC Michael mOsley v armádnom britskom laboratóriu Porton Down. (Autor: Reprofoto/Youtube)

    Supertajné laboratóriá ročne zhltnú rozpočet 500 miliónov libier a zamestnávajú tritisíc pracovníkov. „Je to najkontroverznejšia, najnepochopenejšia a pre niekoho aj najobávanejšia vedecká inštitúcia v Británii. Hoci mnohí o Porton Down počuli, len málokto vie, čo sa deje vo vnútri,“ píše v reportáži pre BBC žurnalista a televízny producent Mosley.

    Smrteľná hodina chémie

    Porton Down sa nachádza na anglickom vidieku a ako inštitúciu ju založili pred sto rokmi počas prvej svetovej vojny ako odpoveď nemeckej hrozbe. Tí začali na nič netušiacich britských vojakov používať plyn, ktorý spôsoboval popáleniny a smrť v agónii. Išlo o prvé vojenské využitie chlóru.

    Briti nechceli už nič nechať na náhodu a poriadne sa opreli do výskumu. Tak vznikol komplex laboratórií Porton Down. Odborníci začali vyvíjať plynové masky, ktoré by vojakov ochránili pred chlórom, a tiež začali pracovať na vojenských chemických látkach z vlastnej armádnej kuchyne. Aj z tohto dôvodu sa prvá svetová neoficiálne nazýva aj „chemická vojna“.

    V 50. rokoch inštitúcia prišla s plynom, ktorý nazvali podľa iniciálok jeho vynálezcu CS, a ten sa ešte aj v súčasnosti využíva proti ľuďom. CS nie je smrteľný a verejnosť ho pozná pod menom: slzný plyn.

    So slzákom v pľúcach

    Slzák sa ešte stále pomerne bežne používa v niektorých častiach sveta. V Británii si ho „užijú“ už len armádne jednotky, vojaci počas cvičenia. Zámerne ho vdychujú, aby mali predstavu, ako sa po jeho vystavení správa ľudský organizmus.

    Toto zrejme zaujímalo aj samotného Mosleyho, ktorý sa rozhodol, že svoje telo dobrovoľne vystaví plynu CS. „Bol som zvedavý, aké to je,“ píše v reportáži. Následne na to popisuje moment, keď s plynovou maskou vstúpil do vzduchovej komory, v ktorej vírili oblaky plynu.

    „Zložil som si masku a snažil sa dačo povedať. Prvé nadýchnutie bolo v poriadku. Ďalšie bolo, ako by som vdýchol oheň. Okamžite som začal kašľať a ihneď som pomyslel na únik. Ušiel som von a snažil som sa nepozvracať,“ popisuje zážitok reportér.

    CS síce nie je smrteľný, no nebol to jediný plyn, ktorý v 50. rokoch Briti uvarili vo svojej tajnej chemicko-armádnej kuchyni. Ďalšou z látok bol Venomous Agent X alebo známy len ako VX. CS bol oproti nemu len neškodný čajíček. VX, podobne ako iné nervové plyny, ako napríklad dobre známy sarín, pôsobí na organizmus smrteľne. Stačí krátke vystavenie a nasleduje paralýza, ochrnutie a smrť.

    Sarín ešte aj dnes

    Ako Michael Mosley popisuje, boli prvým televíznym štábom, ktorému sa podarilo dostať do prísne stráženého zariadenia. Ich cieľom bolo nakrútiť o inštitúcii dokument. Ten BBC Four odvysielala 28. júna a má 60 minút. Dokumentárna snímka je síce v súčasnosti dostupná online, no len pre používateľov v Británii.

    Reportér BBC ďalej opisuje, ako sledoval v útrobách Porton Downu jedného z chemikov, ktorý vyrábal „kúpeľ“ smrteľného VX. Odborníci v súčasnosti stále experimentujú s plynom, no najmä na rôzne skúšobné a výskumné účely. Dôvodom je fakt, že látka sa ešte stále používa v niektorých častiach sveta, ako je napríklad  Blízky východ. V roku 1988 Saddám Husajn použil na päťtisíc Kurdov vrátane žien aj detí sarín.Vedci z Porton Down zhromažďujú aj dôkazy o používaní smrtiacich chemických látok v súčasnosti. Sarín nedávno použili aj vo vojnou zmietanej Sýrii.

    - Reklama -