Rusko nás vydiera, ale na vojnu nemá dosť peňazí, myslí si Lech Walesa

    0
    Bývalý prezident Poľska a držiteľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa (Autor: SITA)

    Lech Walesa sa domnieva, že sa musíme dôrazne postaviť agresii Kremľa a vymedziť Ruskej federácii určité hranice. Ak takéto hranice nestanovíme, Rusko bude víťaziť. Za neprijateľné označil napríklad nízke prelety ruskej stíhačky SU-24 nad americkým torpédoborcom USS Donald Cook v Baltskom mori v medzinárodných vodách z apríla tohto roku. Američania však na nízky prelet, ktorý sa dal chápať aj ako provokácia z ruskej strany, nereagovali.

    „Musíme stanoviť hranice a netolerovať takéto správanie, pretože inak Rusko vyhrá. Keby som bol veliteľom tej lodi ja a ruské lietadlá by lietali tak blízko, tak by som vypálil. Ale nie tak, aby pilot zahynul, len by som mu poškodil krídla,“ konštatoval hosť v exkluzívnom rozhovore.

    Walesa neverí, že by takýto počin vyvolal nejaký vojnový konflikt. „To je bez šance. Aký konflikt? Nikto nechce konflikt, ani Rusko nechce konflikt. Rusko sa nás len pokúša vystrašiť a vydierať, čo je ich cesta k víťazstvu. Rusko si nemôže vojnu dovoliť, pretože vojna je strašne drahá,“ doplnil.

    Pár slov venoval aj situácii v Európskej únii a v Poľsku. Pokiaľ ide o európske spoločenstvo, to prechádza krízou. Bez dôkladných zmien sa rozpadne a je vraj na Nemecku, Francúzsku a Taliansku, aby našli riešenie. Ale pokiaľ sa to stane, tak sa podľa názoru nositeľa Nobelovej ceny ze mier zrodí nová EÚ, ktorá bude lepšia.

    Poľsko má dnes pravicovú vládu, ktorá sa podľa Walesu rozhodla kráčať po autoritárskej ceste. V tom sa vraj podobá aj jednému americkému uchádzačovi o Biely dom. Aj keď Walesa nespomenul žiadne konkrétne meno, mal s veľkou pravdepodobnosťou na mysli republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ak to niekedy bude s Poľskom veľmi zlé, exprezident mu je mu ako patriot pripravený znovu pomôcť, ale tá chvíľa v jeho sedemdesiatich dvoch rokoch zatiaľ nenastala.

    Rozhovor si môžete v angličtine pozrieť TU

    - Reklama -