Tak ako to teda bolo? Clintonovú vypočúval FBI

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Hovorca Clintonovej kampane Nick Merrill uviedol, že Clintonová poskytla svoju výpoveď dobrovoľne a “bola rada, že má možnosť pomôcť ministerstvu spravodlivosti v jeho snahe doviesť vyšetrovanie tohto prípadu do konca”.

     Aféra s používaním súkromného e-mailového konta na služobné účely, známa aj ako EmailGate, vypukla koncom roku 2014. Ukázala sa, že v časoch, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala na pracovnú komunikáciu súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na zabezpečenom vládnom serveri.

    Inšpekčná komisia rezortu americkej diplomacie v máji zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že Clintonová tým porušila vládne pravidlá. Inšpekcia zistila, že ak by Clintonová bola požiadala na príslušnom oddelení o povolenie používať súkromný e-mail, nedostala by ho. Správa tiež podkopáva argumenty niekdajšej šéfky diplomacie, ktorými obhajuje využívanie súkromného poštového servera vo svojom dome: uviedla totiž, že to bolo bežnou praxou a že žiadne povolenie nepotrebovala. Za svoju chybu sa však Clintonová ospravedlnila

    Ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zistenia kontroly uviedlo, že predstavitelia úradu o súkromnom e-mailovom konte vytvorenom na súkromnom servere, ktoré Clintonová používala na pracovné účely, síce vedeli, ale nepoznali rozsah jeho používania.

    - Reklama -