PRIESKUM Čo tam po terorizme, myslia si Slováci. Toto by Únia mala riešiť prioritne

    0
    Francúzski vojaci v uliciach Paríža (Autor: SITA)

     V prípade hrozby terorizmu si až 40 percent obyvateľov EÚ (najmä vo Francúzsku, Veľkej Británii a Belgicku) myslí, že toto riziko je v ich krajine vysoké. Rovnakú obavu vyjadruje 15 percent Slovákov. Rozdiel možno vnímať aj v prípade názoru na opatrenia, ktoré je v boji proti terorizmu potrebné uskutočniť.

    V celoeurópskom meradle sa najčastejšie spomína riešenie financovania teroristických skupín (42 %), boj proti príčinám terorizmu a radikalizmu (41 %) a posilnenie kontroly vonkajších hraníc EÚ (39 %). Pre Slovákov je v tejto oblasti prioritou práve kontrola hraníc (47 %).

    Okrem boja proti terorizmu by podľa Slovákov oslovených v prieskume, mal byť prioritou aj boj proti nezamestnanosti. Aktivitu únie v tejto oblasti chce vidieť až 73 percent opýtaných Slovákov v prieskume.

    Viac akcieschopnosti EÚ žiadajú Slováci aj v prípade boja proti daňovým podvodom (72 %), tiež migrácii (68 %) a ochrane vonkajších hraníc (71% ). Naopak, najmenej Slovákov žiada zásadnejšiu úlohu EÚ pri energetickej bezpečnosti (42 %), opatreniach na zabezpečenie rovnosti pohlaví (44 %) a zahraničnej politike (44 %).

    Prieskum rovnako ukázal, že Slováci sa zhodujú v tom, že to, čo spája Európanov je oveľa dôležitejšie ako to, čo ich rozdeľuje. Tento názor má až 80 % Slovákov, čo je viac, ako vyšlo v rámci celkových výsledkov (74 %). Prieskum bol uskutočnený medzi 27.969 respondentmi z celej EÚ, v období od 9. do 18. apríla. 

    - Reklama -