Filozof: Európa sa cíti ohrozená migrantmi, pretože sa prestala množiť

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kuklík si myslí, že s referendami je potrebné šetriť. Vhodné podľa neho bolo referendum o vstupe do EÚ. Dokáže si predstaviť referendum o vystúpení z EÚ, ale musela by nastať nejaká prelomová situácia.

    Je po referendách vôbec dopyt?

    Posolstvo britského referenda je vraj v tom, že by sme mali byť s referendami opatrní. V Británii ním riešili svoje vnútropolitické problémy a vidíme, aký hazard to bol.

    Šidlo upozornil, že u susedov v Česku prebehlo zatiaľ jediné referendum, a to o vstupe do EÚ. Na Slovensku mali osem referend, ale len jedno bolo platné. Ostatné platné neboli pre príliš nízku volebnú účasť. Otázka teda je, či je po referendách vôbec dopyt.

    Ďalšou preberanou témou bolo, či teraz zažíva Európa nástup antisystémových strán. Podľa Kuklíka antisystémové prvky prichádzajú s novou ľavicou, ktorá útočí na tradičné socialistické strany, ako sa to deje v Španielsku alebo v Grécku. Veľké politické strany sú ale v kríze aj vo Veľkej Británii.

    Regulujú sa sekundárne veci

    Komárek poukázal na to, že aby bola EÚ funkčným štátom, mala by mať jednotnú armádu, menu, fiškálny systém, zahraničnú politiku. To doteraz nemá. Namiesto toho sa regulujú veci sekundárne. „Číňania by povedali – keď si netrúfli na tigra, pochytali aspoň slimáky,“ podotkol Komárek.


    Šidlo pripustil, že si prial iný výsledok britského referenda. Keďže ale majú Briti s demokraciou skúsenosti ako málokto iný, Briti sa s tým vyrovnajú. Za českú antisystémovú stranu označil hnutie ANO, vedené Andrejom Babišom.

    Neznášanlivosť k iným etnikám je ľuďom vrodená

    Reč prišla aj na to, že v Británii rastie počet útokov na cudzincov. Šidlo vyjadril presvedčenie, že nepôjde o nič vážne, pretože Británia má veľké skúsenosti s integráciou cudzincov. Komárek poukázal na to, že jedným z dôvodov, prečo sa Európa cíti ohrozená imigrantmi, je skutočnosť, že sa „prestala množiť. „Spoločnosť, ktorá sa prestáva množiť, hlasuje o svojom konci,“ podotkol s tým, že neznášanlivosť voči iným etnikám je ľuďom vrodená.

    - Reklama -