Varovanie pre USA. Z čínskych novín zahrmelo

    0
    Čínska loď z videa ČĽOA „Vyhlásenie bitky“ (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Čína má so Spojenými štátmi už niekoľko rokov trvajúci spor ohľadom Juhočínskeho mora. Na to si totiž Čína robí nárok, ktorý však USA svojím konaním spochybňujú. „Ako krajiny mimo regiónu sa situácia v Juhočínskom mori USA priamo nedotýka,“ napísal Wu Chengliang.

    Spojené štáty dokonca údajne provokujú iné krajiny regiónu, ako napríklad Filipíny, aby postupovali proti Číne. A to už od roku 2009, keď vtedajšia americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová oznámila návrat USA do Tichého oceánu.

    „Napríklad sloboda plavby v Juhočínskom mori nie je problém, ale USA z nej problém urobili kvôli vlastným záujmom. Pentagon dokonca ukazoval svaly tým, že tam vyslal lietadlové lode, strategické bombardéry a torpédoborce.“

    Postup USA je podľa Chenglianga nesmierne riskantný, ale na druhej strane len utvrdil Čínu v tom, že rozhodne bude brániť vlastné záujmy, čo by si mal Washington uvedomiť.

    USA by si teraz mali uvedomiť, koľko chcú obetovať kvôli vlastným záujmom v Juhočínskom mori, pretože je možné, že súčasná situácia negatívne ovplyvní ich vzťahy s Čínou, ktorá je však ochotná spolupracovať. Pokiaľ budú USA aj naďalej provokovať, prispeje to vraj len k eskalácii problémov.

    „Čína je skalopevne rozhodnutá brániť svoje územie a suverenitu. Nebude sa dožadovať ničoho, čo jej nepatrí, ale bude bojovať za každý kúsok zeme vo vnútri svojich hraníc,“ napísal editor.

    Napriek tomu však uvítal, že sa tento týždeň stretli čínske a americké think tanky, aby prerokovali možné riešenia situácie. Treba totiž nájsť spôsob, ako sa bude postupovať ďalej, a to skôr, než dôjde k nezvratnému poškodeniu vzťahov medzi oboma krajinami. „Riskantné počiny Spojených štátov môžu priniesť dočasnú senzáciu, rozhodne však za vysokú cenu, hneď ako prekročia hranicu, ktorú Čína stanovila.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -