Británia má strach, že Francúzi vypustia tisíce utečencov z Calais

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    Daily Mail už niekoľko dní špekuluje, že Francúzsko by mohlo prestať strážiť prístav v Calais aj vstup do tunela, ktorý spája krajinu s Britániou. Poukazuje na slová starostky Calais Natachy Bouchartovej, ktorá vyhlásila, že Británia by mala niesť následky svojej voľby. Zároveň navrhla, aby sa hraničné kontroly, a teda aj tábory migrantov, presunuli na jej územie.

    Tabule ležali rozbité na zemi

    Daily Mail potom priniesol informáciu, že existujú náznaky, podľa ktorých má Francúzsko zrejme v úmysle pustiť utečencov do Británie. Píše, že štyri veľké tabule, ktoré v prístave v Calais označovali pasovú kontrolu a boli na nich vlajky Francúzska, Veľkej Británie a Európskej únie, niekto odstránil. Novinári ich našli rozbité na zemi v oblasti prístavu.

    Dohodu by mali roztrhať

    Hovorca tamojších pohraničníkov uviedol, že boli „odstránené z prevádzkových dôvodov“ a že to „nemá nič spoločné s referendom“. Daily Mail však pripomína slová francúzskeho ministra hospodárstva Emmanuela Macrona, ktorý podporil názor starostky Calais a dodal, že by dohodu Le Touquet, ktorá umožňuje zadržiavať migrantov vo Francúzsku, mali roztrhať.

    V rámci tejto dohody vznikol napríklad v Calais obrovský utečenecký tábor, v ktorom žije niekoľkotisíc migrantov z Blízkeho východu a severnej Afriky. Postupne sa z provizórneho tábora stalo takmer mesto s obchodmi, kostolmi, mešitami aj reštauráciami.

    Posledný článok dohody hovorí, že ju môžu obe strany ukončiť, pričom stačí druhú stranu písomne informovať. Aj preto sú Briti nervózni, že by sa niečo také mohlo stať zo dňa na deň.

    - Reklama -