Odvážny policajt, ktorý sa nebojí Kaliňáka: NAKA je pre ľudí len ministrovou cvičenou opičkou

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)
    V úvode listu adresovanému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi poručík Srholec priznáva, že ako člen policajného zboru (PZ) by nemal hodnotiť obvinenia vznesené opozíciou na adresu šéfa rezortu, v ktorom pracuje. To mu však nezabránilo, aby napísal svoj názor a zverejnil ho následne aj na sociálnej sieti. 
     
    Podľa Srholca existujú v obvineniach namierených proti šéfovi rezortu vnútra fakty, ktoré sa nedajú prehliadnuť. „Svojím pôsobením na poste ministra vnútra SR bez väčších pochybností prehlbujete nedôveru občanov tejto krajiny voči celému policajnému zboru a jeho schopnosti zodpovedne plniť svoje úlohy,“ odkazuje Srholec ministrovi. 

    Pochybnosti o policajnej inšpekcii

    Vyšetrovateľ, ktorý „zavesil“ svoj list ministrovi aj na Facebook, si myslí, že obavy verejnosti z neschopnosti polície plniť svoje úlohy „nie sú neodôvodnené“. Srholec dokonca vyjadril pochybnosti aj o policajnej inšpekcii, ktorú si na paškál pravidelne berie bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. 
     
    O Harabinovej kritike na adresu policajnej inšpekcie sme písali TU.
     
    Miroslav Srholec podpísaný pod listom ministrovi vnútra poznamenáva, že aj ako člen policajného zboru má „pochybnosti o právnom postavení Inšpekcie MV SR a rovnako tak aj o nezávislosti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA)“. Vyšetrovateľovi sa nepozdáva ani Kaliňákov postoj k tomu, že minister je oprávnený bezdôvodne odvolávať policajných funkcionárov. O postupoch policajnej inšpekcie písal Srholec už vlani v decembri na portáli Právne Listy
     
    Kritický list od Miroslava Srholca sa objavil na jeho facebookovom profile v utorok večer, ale v závere je dátum 23. jún 2016 aj čas odoslania 14:51, čo naznačuje, že list bol poslaný mailom. Svoj názor v ňom vyšetrovateľ vyjadril aj k súčasným vyšetrovaniam, aj keď nekonkretizoval. „Nedomnievam sa, že vaše vyjadrovanie sa k prebiehajúcim vyšetrovaniam akýmkoľvek spôsobom napomohlo zvýšenie rešpektu a nestrannosti práce príslušníkov PZ,“ píše ďalej Srholec. 

    NAKA ako Kaliňákova cvičená opička

    Postoj ministra Kaliňáka k súčasným kauzám, v ktorých figuruje aj jeho meno, a ich vyšetrovaniu je podľa člena policajného zboru príčinou rozhnevanej reakcie verejnosti. „Nemôžem sa preto čudovať, ak občania tejto krajiny považujú inšpekciu za strážneho psa vášho revíru, výkladnú skriňu kriminálnej zložky NAKA za vašu cvičenú opičku, vaše oprávnenie k odvolávaniu za potvrdenie vášho domínia a absolútnej moci naprieč celým PZ a vaše vyjadrenia k prebiehajúcim vyšetrovaniam za uťahovanie si z našej práce,“ odkazuje ministrovi Srholec. 
     
    V závere listu vyšetrovateľ vyjadruje pochybnosti, či je správne, aby Robert Kaliňák zotrval na poste ministra za súčasných okolností. Narážal v tomto prípade pravdepodobne na kauzu podnikateľa Ladislava Bašternáka, pre ktorú minister čelil a opäť bude čeliť pokusu opozície o odvolanie. „Je na pováženie, či vaše pôsobenie vo funkcií plní svoje poslanie. Žiadam vás o prehodnotenie zotrvania na čele rezortu Ministerstva vnútra SR,“ vyzýva Srholec Roberta Kaliňáka. 
     
    O reakciu sme požiadali ministerstvo vnútra aj autora listu adresovaného priamo šéfovi rezortu Robertovi Kaliňákovi. 
     
     
    - Reklama -