VIDEO Čižnár kryje zlodejiny Kaliňáka, vyhlásil Harabin. Šéf prokuratúry mu to tiež nedaroval

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)
    Nové video sa na Harabinovom profile objavilo v noci zo stredy na štvrtok a za necelých desať hodín od zverejnenia naň kliklo takmer 4-tisíc používateľov. Sudca najvyššieho súdu (NS) začína v zázname poriadne zostra a nedáva si počas vyše šesťapolminútového videa servítku pred ústa. 
     
    „Čižnár kryje zlodejiny Kaliňáka. Policajnú inšpekciu a Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) si pán Kaliňák nezákonne premiestnil pod ministerstvo vnútra, čiže pod svoje velenie. A urobil z nich, v rozpore s trestným poriadkom, subjekty trestného konania pod politickým dohľadom pána Čižnára,“ tvrdí Harabin na úvod. 
     
    Podľa exšéfa NS sa všetko deje za plného vedomia generálnej prokuratúry. „Pán Čižnár o tom má na generálnej prokuratúre už minimálne tri roky právnu analýzu, že to je nezákonný a neústavný stav,“ dodáva. 

    Kaliňák robí hanbu Slovensku

    Harabin tvrdí, že „Kaliňák robí hanbu Slovensku“, pretože aj výbor OSN na základe rozsudkov najvyššieho súdu konštatoval, že „inšpekcia podriadená politikovi nie je nezávislá“. Sudca najvyššieho súdu v útokoch pokračuje v celom videu a policajnú inšpekciu označuje za „súkromnú políciu“ ministra vnútra. 
     
    Policajná inšpekcia je podľa Harabina „ministerskou súkromnou políciou pána Kaliňáka“ a neakceptuje ju OSN ani judikatúra štrasburského súdu. „(Inšpekcia) Nie je zákonná ani ústavná a navyše je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska v oblasti ľudských práv,“ uvádza Štefan Harabin. 
     
    Vo videu sa bývalý šéf NS nevyhol ani kauze Váhostav. „Všetci vieme, kde skončili peniaze z Váhostavu. Prečo ich zlodej nemusel vrátiť?“ pýta sa Harabin v závere videa. Rovno si na rečnícku otázku aj odpovedá: „No lebo Smerom vybraný politický generálny prokurátor Čižnár nekoná, tak aby zlodeji boli postavení pred súd.“ 
     
    Problémom nestíhania zlodejov na Slovensku je podľa Harabina osoba generálneho prokurátora. „Ak nebude pán Čižnár plniť svoje zákonné povinnosti, ale bude konať podľa pokynov politikov, za chvíľu politici rozkradnú celý štát,“ varuje bývalý predseda najvyššieho súdu.
     
    „Treba otvorene povedať, že pán Čižnár kryje zlodejiny pána Kliňáka a iných politikov, a tým kryje aj jasné praktiky policajného štátu v priamom prenose pred občanmi Slovenska a spoluvytvára tak policajný štát,“ ukončuje Harabin. 

    Generálna prokuratúra vracia úder 

    Podľa generálnej prokuratúry sa nedá Harabinovo stanovisko z videa „ani pri najlepšej vôli považovať za profesionálne a vyjadrujúce právny názor“. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pre PL.sk uviedol, že vníma Harabinove „vyjadrenia ako prejav osobného boja na najvyššom súde, ktorý sa (Harabin) snaží preniesť na generálneho prokurátora“. 
     
    Voči tvrdeniam sa GP ostro ohradila a uviedla, že Harabinove slová sú „zmesou poloprávd a klamstiev“. Prokuratúra sa však pýta, prečo pán Harabin zrazu zmenil názor, keď ešte v roku 2013 o Jaromírovi Čižnárovi, vtedy ešte šéfovi bratislavskej krajskej prokuratúry, v časopise Dimenzie povedal: „… Práve preto je nekompromisný prokurátor, ktorý koná iba podľa zákona a na základe dôkazov, nočnou morou pre darebáckych politikov naprieč celým politickým spektrom na Slovensku. Práve takto principiálne sa doposiaľ vždy zachoval Jaromír Čižnár.“
     
    Podľa generálnej prokuratúry sa zdá, že „postoj a právny názor sa u Štefana Harabina kreuje a vyvíja podľa toho, ako mu to vyhovuje“. V tejto súvislosti GP pripomína, že „Štefan Harabin svoju nespokojnosť s Jaromírom Čižnárom demonštroval až vtedy, keď si generálny prokurátor ,dovolil‘ využiť mimoriadny opravný prostriedok vo veci náhrady škody 150-tisíc eur, ktoré požadoval pán Harabin od Generálnej prokuratúry SR“. 
     
    Generálny prokurátor považuje doterajšie vyjadrenia sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na jeho adresu za vyhrážky a snahu o ovplyvňovanie nezávislého trestného konania. „Zdá sa, že zastrašovanie je jednou z jeho ,pracovných metód‘, keďže sa k nemu uchýlil ešte ako minister spravodlivosti SR na adresu opozičného poslanca Národnej rady SR v roku 2008, ktoré nakoniec priznal aj sám pán Harabin. Generálny prokurátor chce ubezpečiť verejnosť, že sa nenechá nikým zastrašovať pri dodržiavaní zákonnosti a vyjadrení právneho názoru,“ uviedla pre Parlamentné Listy hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

     

    - Reklama -