Doteraz najostrejší odkaz Merkelovej Britom. Čo sa stane po tom, ako opustia európsku rodinu?

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Podľa informácií ČTK dala nemecká kancelárka Angela Merkelová najavo, že si Briti nemôžu z torty EÚ vybrať len čerešničky a zvyšok nechať na stole. Výhody členstva EÚ pocíti ten, kto bude rešpektovať štyri základné slobody EÚ – slobodu pohybu tovaru, osôb, kapitálu a služieb. Briti však požadujú obmedzenie slobody pohybu osôb a to je podľa Merkelovej problém.

    Musí to byť a tiež to bude citeľný rozdiel, či chce krajina byť členom rodiny Európskej únie alebo nie. Kto chce z tejto rodiny vystúpiť, ten nemôže očakávať, že s tým odpadnú všetky povinnosti, ale privilégiá zostanú,“ povedala Merkelová vo svojom zatiaľ najtvrdšom vyjadrení k rozhodnutiu Británie opustiť dvadsaťosmičku.

    Zopakovala však tiež, že ju výsledok britského referenda mrzí a dúfa, že Veľká Británia zostane s EÚ v blízkom vzťahu. Rovnako tak by sme podľa Merkelovej nemali zabúdať, že myšlienka EÚ je predovšetkým myšlienkou mieru, ktorý väčšina Európy pociťuje už desiatky rokov. Politici musia postupovať tak, aby občania pocítili výhody členstva v EÚ, aby vzali za svoje jej najväčšie výhody. Aby si uvedomili, že žijú v oblasti, kde vládnu právo, demokracia a sloboda.

    - Reklama -