V Mongolsku sa konajú parlamentné voľby

    0
    Volič sa registruje u členky volebnej komisie počas parlamentných volieb v mongolskom Ulanbátare (Autor: TASR)

    O 76 kresiel v parlamente sa uchádza takmer 500 kandidátov. Výsledky sa očakávajú vo štvrtok alebo neskôr, informovala agentúra DPA.

    Na minerály bohaté Mongolsko trpí následkom poklesu cien komodít a klesajúceho dopytu, predovšetkým v dôsledku spomalenia rastu v susednej Číne.

    Zároveň rastie frustrácia z politikov v tejto relatívne novej demokracii, čo sa prejavuje v klesajúcej volebnej účasti: v prvých voľbách v roku 1990 – po páde komunizmu – dosiahla 98 percent, v posledných voľbách, ktoré sa konali v roku 2013, klesla na 65 percent.

    Posledné prieskumy verejnej mienky ukázali, že 60 percent ľudí je nespokojných s vládou a 50 percent zasa s opozíciou.

    Americkí predstavitelia trojmiliónové Mongolsko pravidelne chvália ako krajinu s inšpirujúcim príbehom demokratického prechodu od získania nezávislosti pred štvrťstoročím.

    Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu sa snaží udržiavať Mongolsko ako partnera vzhľadom na jeho polohu medzi čoraz sebavedomejšími americkými súpermi Čínou a Ruskom. Mongolsko je závislé od dovozu z oboch týchto krajín.

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry navštívil Mongolsko 5. júna. Vyhlásil, že táto krajina je “oázou demokracie”.

    Ako však poznamenala agentúra Reuters, Kerryho rezort vydal vlani správu o situácii v oblasti ľudských práv v Mongolsku, v ktorej upozornil na “nejasné zákony a nedostatok transparentnosti v zákonodarných, výkonných a súdnych procesoch”, čo “oslabuje efektivitu vlády a dôveru verejnosti a 'dáva pozvánku' korupcii”.

    - Reklama -