Briti riešia, kto bude budúcim premiérom. Vôbec to vraj nemusí byť Boris Johnson

    0
    Boris Johnson objíma pro-európsku líderku škótskej Konzervatívnej strany Ruth Davidsonovú (Autor: TASR)

    Podľa servera iDnes.cz stávkari veria, že budúcim britským premiérom bude bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Ten počas kampane cestoval po krajine v červenom autobuse, na ktorom si mohli ľudia prečítať, že po odchode z EÚ ušetrí Británia 350 miliónov libier týždenne, ktoré budú následne investované do zdravotníctva. Predseda strany UKIP Nigel Farage, ktorý stál v kampani po boku Borisa Johnsona, však krátko po uzavretí hlasovacích miestností priznal, že toto základné heslo kampane bolo lživé. „Nič také nemôžem garantovať,“ priznal otvorene v televíznom vysielaní. Dodal, že zástancovia Brexitu urobili chybu.

    Veľa ľudí si aj napriek tomu myslí, že by sa predsedom vlády mal stať práve Johnson. „Bol lídrom tábora za Brexit, takže by teraz mal splniť všetko, čo sľuboval,“ myslí si napríklad tridsaťsedemročný Londýnčan Mike. Policajtka Jane má však iný názor. „Boris je také zlatíčko, ale najlepšie by podľa mňa krajinu reprezentoval Michael Gove. Pôsobí dojmom, že vie, čo robí.“ V Cameronovej vláde zastával Gove post ministra spravodlivosti, ale skúsenosti má aj z pôsobenia na ministerstve školstva alebo ministerstve sociálnych vecí. O premiérsky post však nikdy záujem neprejavil. A to by mohli Briti chápať ako výhodu. V jeho prospech hovorí aj fakt, že patril do tábora odporcov Európskej únie. Patrí sa však dodať, že Gove sa z EÚ vôbec neponáhľa. Dal už najavo, že by proces odlúčenia mohol začať až v roku 2018, keď sa všetko upokojí. To by mohlo najzarytejších odporcov EÚ odradiť.

    Veľká Británia by však mohla mať po mnohých rokoch aj premiérku. Theresa Mayová síce patrila do tábora zástancov EÚ, ale vo vyhrotenej kampani sa výrazne neprejavovala. Je to umiernená skúsená politička, ktorá by mohla zreteľne rozdelenú krajinu znovu spojiť.

    - Reklama -