Ľudia zošaleli. Výsledky referenda ignorujme, zaperlil britský poslanec

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Britský poslanec David Lammy zvolený za Labouristickú stranu všetkým Britom pripomína, že referendum o vystúpení z EÚ bolo nezáväzné a britský parlament sa ním teoreticky nemusí riadiť. „Môžeme zastaviť toto šialenstvo a ukončiť túto nočnú moru v parlamente. Zvrchovaný parlament bude hlasovať o vystúpení z EÚ,“ uviedol. Rad ľudí už si dnes svoje rozhodnutia rozmýšľa a poslanci by nemali podľahnúť „klamstvám Borisa Johnsona“. Labourista apeluje na svojich kolegov, aby nedopustili zničenie ekonomiky svojej krajiny.

    Na sociálnej sieti Twitter navyše Lammy pripomenul slová predsedu UKIP, europoslanca Nigela Farage, ktorý dlhé roky úporne usiluje o odchod Británie z EÚ. Tento muž ešte pred vyhlásením výsledkov povedal, že svoj boj neskončí, ak by sa azda referendum skončilo len tesným výsledkom 52 percent voličov ku 48. Myslel tým síce tesný výsledok v prospech zotrvania v EÚ, ale David Lammy mu teraz jeho slová vracia ako bumerang. Ani labouristi nechcú prestať bojovať.

    The Independent poznamenáva, že referendum je síce nezáväzné, ale odmietnutie výsledkov ľudového hlasovania by zasadilo tvrdú ranu dôveryhodnosti politikov. Toho si je veľmi dobre vedomý aj dosluhujúci premiér David Cameron, ktorý sa vzdal svojej pozície potom, čo ako zástanca zotrvania ostrova v EÚ prehral. Občania teraz očakávajú, že sa vládneho kormidla chopí práve Boris Johnson, ktorý horlil za odchod svojej krajiny z EÚ.

    - Reklama -