Prvý prieskum po brexite ohromil: Šesťdesiat percent Škótov sa chce od Británie odtrhnúť

    0
    Škótska vlajka (Autor: TASR)

    Britský premiér David Cameron si mohol pripísať jeden úspech, dokázal presvedčiť Škótov, že zostať vo zväzku s Anglickom, Walesom a Severným Írskom sa oplatí. V druhom referende, kde išlo o zotrvanie Veľkej Británie v EÚ, však zlyhal, čo, ako sa zdá, zmazáva jeho úspech z prvého referenda. Škóti sa totiž v drvivej väčšine vyslovili pre zotrvanie v EÚ. V žiadnom z tamojších regiónov nezískali väčšinu zástancovia odchodu z EÚ. Stále viac Škótov teraz uvažuje o rozvode s Veľkou Britániou.

    Sunday Post uverejnil už počas soboty titulnú stranu nedeľného vydania na sociálnych sieťach. Čitatelia sa na ňom môžu dočítať veľkými písmenami označenú informáciu, že teraz si 59 percent Škótov praje nezávislosť svojej krajiny. Ukázal to nový prieskum. Ak by teraz bolo vypísané ďalšie referendum o nezávislosti Škótska, čo je podľa tamojšej premiérky Nicolu Sturgeonové jedna z možných variantov, skončilo by sa zrejme kladne.

    Podľa denníka Sunday Herald by sa teraz pre nezávislosť Škótska vyslovilo až 80 percent voličov, len 17 percent voličov by si prialo zostať vo zväzku s Britániou a tri percentá voličov nie sú rozhodnuté. V prieskume pre Herald zodpovedalo viac ako 42-tisíc ľudí. Údaje sú k nahliadnutiu opäť na sociálnych sieťach. O problematike informoval Bloomberg.

    - Reklama -