Hillary Clintonová má vraj mnoho z Donalda Trumpa. A rozhodne nejde len o blonďavé háro

    0
    Donald Trump a Hillary Clintonová. (Autor: TASR)

    Stanley nachádza prekvapivo veľa atribútov, ktoré majú Clintonová a Trump spoločné. Niektoré z nich sú skôr náhodné či úsmevné, ako napríklad vek a skutočnosť, že si obaja farbia svoje šediny. Ďalšie Stanleyho postrehy však vzbudzujú dôvod na zamyslenie. Britský historik upozorňuje napríklad na skutočnosť, že sa prekvapivo zhodnú na mnohých témach. „Obaja sa zasadzujú za zachovanie systému sociálneho zabezpečenia, plánované rodičovstvo a zhodnú sa na zvýšení výdavkov na infraštruktúru,“ píše Stanley s tým, že sa zhodnú aj v negatívnom názore na Bernieho Sandersa.

    Faktom podľa Stanleyho zostáva, že aj napriek kritike fungovania súčasného kapitalizmu na ňom Clintonová a Trump zarobili obrovské peniaze. „Clintonová disponuje s viac ako 15 miliónmi dolárov, ktoré si zarobila vďaka verejným vystúpeniam pre Goldman Sachs. Ich účastníci však tvrdia, že bola príšerne nudná a nič si z nich nepamätajú. O výške Trumpovho bohatstva sa presne nevie a on sám ho často zveličuje. Ale vzhľadom na vlastníctvo súkromného lietadla sa môžeme dôvodne domnievať, že zrejme nebude trieť biedu,“ konštatuje Stanley ironicky.

    Clintonovú s Trumpom potom spájajú aj problémy v manželstve, hoci Clintonová na rozdiel od dvojnásobne rozvedeného Trumpa svoje manželstvo nikdy neukončila. „Clintonová musela pretrpieť verejne pretriasané nevery svojho manžela Billa. O Trumpovi sa zase píše ako o neodolateľnom zvodcovi, ktorému vraj podľahla aj speváčka Madonna. Trump sa okrem toho intímne stýkal s herečkou Marlou Maples v čase, keď bol ešte ženatý s Ivanou Trumpovou. Zatiaľ čo sa s ňou začal v roku 1992 súdiť za ohováranie, Clintonová stála za svojím neverným manželom.“

    Závažnejšia zhoda medzi oboma prezidentskými kandidátmi panuje v oblasti vyšetrovania ich pochybenia. „Clintonová mala údajne zneužívať vládne e-maily a Trump sa mal dopustiť neprávostí pri vedení Trump University. Sú proti nemu vedené tri súdne spory, ktoré poukazujú na zneužívanie finančných prostriedkov,“ spomína Stanley a dodáva s nadsádzkou, že by mal niekto napísať fiktívny román, v ktorom by sa Hillary Clintonová a Donald Trump uchádzali o prezidentský úrad priamo z väzenia.

    Okrem podobnej rodinnej histórie – Clintonová aj Trump sú potomkami prisťahovalcov z 19. storočia – ich podľa Stanleyho spája aj nenávisť, ktorú vzbudzujú medzi obyvateľstvom. „Trumpa vidí v negatívnom svetle 33 % voličov a v prípade Clintonovej je to celá pätina. Obaja sú považovaní za nedôveryhodných. Rozdiel je len v spôsobe, ako si vymýšľajú. Lži Clintonovej sú trochu uhladenejšie a človek by povedal, že bude klamať bez toho, aby nás na svetovej scéne zosmiešnila. Trumpove výmysly sú zase zábavnejšie,“ konštatuje Stanley.

    „Obaja sa však, samozrejme, od seba aj v mnohom líšia. V každom prípade budú aj tohtoročné voľby len obyčajný biznis. Clintonová sa hrá na ochrankyňu najchudobnejších, ale na to je príliš bohatá a previazaná s Wall Street. Trump zase hovorí o pracovných miestach, veľkosti a Číne, ale svoje miliardy dolárov zarobil sčasti značne neetickým spôsobom. Keď sa oprostíte od rétoriky oboch prezidentských kandidátov, tak je zrejmé, že Spojené štáty riadia a aj naďalej budú riadiť bohatí, pričom tak činia najmä v prospech ostatných bohatých,“ usudzuje Stanley.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -