Brexit: FOTO, ktoré vyvolalo smršť aj medzi súpútnikmi. Pohorší aj vás? A Cameron dostával otázky na telo

    0

    Politický plagát s názvom „Bod zlomu“ Faragovej strany UKIP, ktorý obyvateľov Veľkej Británie desí pohľadom na stovky migrantov prichádzajúcich do Európy, bol zverejnený minulý štvrtok. V krajine, ktorá sa ešte úplne nespamätala z nedávnej zjavne politickej vraždy poslankyne Jo Coxovej, takýto krok vyprovokoval ostrú reakciu, a to dokonca zo všetkých strán politického spektra.

    Napríklad konzervatívec Michael Gove, ktorý je jedným z lídrov kampane „Vote Leave“, vyhlásil, že sa po pohľade na spomínaný plagát doslova zachvel.

    „Keď som prvýkrát zbadal ten plagát, otriaslo to mnou. Domnievam sa, že to bol zlý nápad. Sám som za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, ale s migráciou problémy nemám, len sa snažím docieliť, aby mala naša krajina kontrolu nad počtom utečencov, ktorí sa dostanú na ostrovy,“ cituje politika The Telegraph.

    Oveľa kritickejší bol kancelár George Osborne, ktorý naopak vystupuje za zotrvanie Veľkej Británie v Únii.

    „Samozrejme, že existuje mnoho úplne legitímnych dôvodov na to, aby sa ľudia migrácie obávali. Rovnaké dôvody majú všetci ľudia žijúci v západných demokraciách,“ vyhlásil.

    „Na druhej strane je však veľký rozdiel medzi pozitívnou snahou o riešenie týchto problémov a vyvolávaním paniky medzi ľuďmi, ktorá je založená na neopodstatnených tvrdeniach o tom, že k nám v najbližších niekoľkých rokoch prídu milióny ľudí z Turecka a že sa budú pri pobreží Kentu čoskoro vynárať mŕtve telá utopených utečencov. K takýmto praktikám sa radí aj nový plagát Nigela Faraga,“ dodal Osborne.

    Farage pred autom s kotroverzným plagátom

    Farage pred autom s kotroverzným plagátom                       Zdroj Youtube, AFP TV

    Nigel Farage v nedávnom televíznom vystúpení na svoju obranu vyhlásil, že vinu treba hľadať v Nemecku. „Pravdou“ vraj je, že nemecká kancelárka Angela Merkelová svojou migračnou politikou otvorených dverí urobila z Európy „menej bezpečné“ miesto. Ku komentárom Michaela Gova sa vyjadril slovami, že aj jeho politická kampaň vyprodukovala „veľmi silné“ plagáty proti imigrantom.

    Neskôr počas svojho vystúpenia na Sky News uviedol, že dotyčný plagát bol zverejnený len v rámci „jednodňovej kampane“ a že ďalej budú nasledovať iné plagáty.

    Britská ekonomika môže utrpieť viac, než sme si mysleli

    Minister financií Veľkej Británie George Osborne sa okrem Faragových praktík vyjadril aj k cene, ktorú by britská ekonomika musela zaplatiť za odchod z Európskej únie; je presvedčený o tom, že bude veľmi vysoká.

    „Rana uštedrená britskej ekonomike narušením existujúcich väzieb s európskymi štátmi by mohla byť o poznanie horšia, než predikujú experti z Medzinárodného menového fondu. Státisíce pracovných miest budú v ohrození,“ uviedol.

    „Priemerný odhad je, že by sa mohlo HDP Veľkej Británie znížiť o 5 až 6 percent. Osobne sa však domnievam, že by to mohlo byť ešte o poznanie horšie,“ vyhlásil Osborne v nedeľňajšom televíznom rozhovore na stanici ITV.

    Pritom uviedol, že sa dôsledky toho, čo príde, už dajú pozorovať. „Ľudia na to už reagujú. Nekupujú si domy, nekupujú si autá. Odďaľujú investície. A to referendum ešte ani neprebehlo. Je to len ochutnávka toho, čo príde,“ varoval minister.

    „Ak si zvolíme odchod z Únie, bude to mať naozaj vážne dôsledky. Načo prechádzať dverami, ktorými sa už nedá vojsť späť?“ zamyslel sa Osborne.

    Cameron prehovoril k národu

    V nedeľný podvečer odpovedal na otázky divákov v rámci programu BBC „Question Time“ ministerský predseda Veľkej Británie David Cameron.

    Na úvod Cameron vyjadril ľútosť nad tým, akým smerom sa diskurz v Británii v ostatných dňoch uberá. „Objavili sa niektoré momenty, ako napríklad Faragov plagát, ktoré sú jednoducho zlé. Bola to skutočne chyba takým spôsobom prezentovať utečencov, a to aj z morálneho hľadiska,“ uviedol Cameron.

    Cameron pokračoval v téme „utečenci“ potom, keď sa ho jeden z divákov spýtal, prečo sľuboval, že stlačí počet migrantov prichádzajúcich na ostrovy pod 100 000, keď to „nemôže docieliť“?

    Cameron vyhlásil, že je to správna ambícia pre Veľkú Britániu. „Už v roku 2008 opúšťalo Európsku úniu viac ľudí, než ich do nej prichádzalo. Musíme zbrzdiť imigráciu z krajín mimo Európskej únie,“ vyhlásil. Dodal, že zmeny, na ktorých sa s európskymi lídrami dohodol, „prinesú v otázke európskej migrácie veľkú zmenu“.

    Zdôraznil, že sa bude usilovať o získanie kontroly nad migráciou. „Existujú však zlé spôsoby, akými sa dá migrácia kontrolovať. Odchod z jednotného trhu je jedným z nich, pretože by to poškodilo našu ekonomiku,“ uviedol.

    Ľudia v Británii sa obávajú toho, že ak si zvolia zostať v EÚ, prevalí sa na ich bedrá aj veľa problémov, ktorým Únia čelí. „Áno, grécka ekonomika má veľa problémov, ale Španielsko, Francúzsko a Nemecko ekonomicky rastú. Írska ekonomika len v minulom roku posilnila o 7 %,“ zdôraznil.

    Ani Churchill sa nevzdal

    Jeden z divákov v priebehu debaty Camerona prirovnal k Nevillovi Chamberlainovi: „Len mávate kusom papiera. Európski diktátori vás zdolajú.“

    Cameron kontroval slovami, že za ním stojí všetkých 27 lídrov európskych krajín. „Vedia, že to môžeme ukončiť, ale ja verím v to, že Británia taká nie je. My sa len tak nevzdávame,“ uviedol Cameron.

    „Sedím neďaleko kabinetu, v ktorom so svojou urputnosťou a nezlomným presvedčením o nutnosti pokračovať vo vojne sedával Winston Churchill. On sa nevzdal. Ani my by sme sa nemali vzdávať. Nemôžete vyhrať futbalové stretnutie, keď nie ste ani na ihrisku,“ povedal.

    - Reklama -