Situácia pred referendom v Británii sa vyhrocuje. Takto reagoval na prípadný Brexit francúzsky minister

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Macron v tejto súvislosti dodal, že v prípade, ak štvrtkové referendum o zotrvaní Británie v EÚ dopadne v prospech brexitu, Francúzsko zaujme počas summitu EÚ v dňoch 28. a 29. júna voči Londýnu nekompromisný postoj.

    Výsledky britského referenda budú jednou z hlavných tém rokovaní premiérov a prezidentov štátov EÚ. “Buď sme vnútri, alebo sme vonku. Európska rada by mala dať Britom ultimátum, aby vyjadrili svoje zámery, a francúzsky prezident bude v tomto smere veľmi jasný,” uviedol Macron pre Le Monde.

    Prezident Francúzska Francois Hollande už začiatkom marca – v rámci britsko-francúzskeho summitu – upozornil Britov, že prípadný brexit by mal vážny politický vplyv na vzájomné vzťahy medzi oboma krajinami. A to vrátane negatívneho účinku na dohodu, vďaka ktorej Británia vracia späť do Francúzska nelegálnych migrantov, ktorým sa podarí dostať cez Lamanšský kanál z prístavu v Calais.

    Minister Macron okrem toho upozornil aj na ekonomickú rovinu brexitu, keď skonštatoval, že ak si chcú Briti zachovať prístup na jednotný európsky trh, budú musieť prispievať do rozpočtu EÚ – podobne, ako to robia napríklad Nórsko a Švajčiarsko, ktoré sú členmi Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). V prípade, že to Londýn odmietne, podľa Macrona to bude “totálny odchod” z únie.

    Aj v prípade, že britskí voliči v referende odmietnu brexit, francúzsky minister hospodárstva sa domnieva, že osobitné vzťahy, ktoré britský premiér David Cameron dohodol vo februári na mimoriadnom summite EÚ, by mali zostať aj naďalej v rovine výnimočnosti, aby sa zabránilo “kontaminácii” podobných osobitných požiadaviek zo strany iných členských štátov EÚ.

    - Reklama -