Doma by ho zhodili zo strechy. ISIS oslavuje strelca z Orlanda, aj keď bol asi gej

    0
    Poprava údajných homosexuálov na území ovládanom Islamským štátom (Autor: Reprofoto/CNN)

    Ako konštatuje napríklad britský denník The Mirror, video v prvých sekundách pripomína úvodnú sekvenciu filmov s Jamesom Bondom. Profesionálne natočené video sa začína výstrelom z pištole, ktorej náboj zamieri do nápisu „Gay klub, Orlando, Florida. Následne sa objavuje ďalšia správa, ktorá poukazuje na takmer päťdesiat mŕtvych a približne rovnaký počet zranených. „Omar Mateen je jedným z hrdinov Islamského štátu, ktorý obnovil slávu Ummy a pomstil smrť moslimov,“ znie vo videu.

    Podľa britského denníka sa však môže propagandistické video Islamského štátu ukázať ako trochu trápna záležitosť. Predovšetkým vzhľadom na správy, podľa ktorých bol Mateen sám gay, čo Islamský štát tvrdo trestá. V minulých mesiacoch sa napríklad v niekoľkých propagandistických videách Islamského štátu objavili zábery, na ktorých sú údajní homosexuáli zhadzovaní z výškových budov.

    V drvivej väčšine ďalších moslimských štátov je homosexualita prísne trestaná. O údajnej Mateenovej homosexualite špekuloval celý rad jeho známych. Gay klub, kde tento týždeň zastrelil päť desiatok jeho návštevníkov, sám často navštevoval. Bol pritom dva roky ženatý a v súčasnosti sa delil o byt s matkou svojho trojročného syna. Okrem toho sa však dvadsaťdeväťročný zamestnanec bezpečnostnej agentúry hlásil k ideám Islamského štátu a netajil sa svojou nenávisťou práve k jedincom s odlišnou sexuálnou orientáciou.

    V aktuálne publikovanom videu sa objavujú aj zábery natočené bezprostredne po príchode polície na miesto zločinu. Tieto zábery sú sprevádzané titulkami „Krv za krv“ a „Odplata za moslimov. V ďalších sekvenciách sa objavuje americký prezident Barack Obama hovoriaci o celej tragickej udalosti a tiež jeden z policajných vyšetrovateľov práve vo chvíli, keď hovorí o spojitosti masakru s islamskou republikou. Následne hovorí hlas v arabčine o pomste za moslimov, ktorí boli zavraždení Západom v Iraku, Afganistane alebo v Sýrii.

    „Fakticky tak Západ začal vojnu s islamom, v ktorej ďalej pokračuje. Američania sa veľmi mýlia, ak sa domnievajú, že na tieto nespravodlivosti nebudeme reagovať. Priaznivci Islamského štátu sú všade a sú pripravení bojovať,“ pokračuje mužský hlas po arabsky a medzitým sa v ďalších záberoch objavujú výhražné titulky, ako napríklad: „Usmrť ich všade, kde ich (neveriacich) nájdeš.“

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -