Žena expremiéra obžalovaná za zneužitie právomoci. Rozsudok: Nevinná

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Súd rozhodol rovnako ako vlani, keď sa proti rozsudku odvolal prokurátor a prípad následne vrátil odvolací mestský súd. Rozsudok nie je právoplatný.

    Štvorici hrozilo za zneužitie právomoci až päťročné väzenie. Prokurátor vo štvrtok navrhol rovnaké tresty ako vlani v máji: 3,5 roka väzenia pre Nečasovú, pre Milana Kovandu tri roky a desať mesiacov, pre Ondreja Páleníka 3,5 roka a Janovi Pohůnkovi tri roky a štyri mesiace.

    Podľa vyšetrovateľov v roku 2012 nechala Nagyová vďaka kontaktom v rozviedke sledovať manželku vtedajšieho premiéra a svojho milenca Petra Nečasa (ODS) Radku. Obžaloba tvrdí, že mala ľúbostný motív a zháňala kompromitujúce materiály, aby Nečasa donútila rozviesť sa.

    Obžalovaní to odmietajú – napríklad Nečasovej obhajca Eduard Bruna povedal, že milenci boli už niekoľko rokov na rozvode dohodnutí. Nečas a obžalovaní vojaci tvrdia, že akcia bola preverovaním hrozby týkajúcej sa rodiny vtedajšieho premiéra. Nečas ako svedok tvrdil, že o podozreniach sám s rozviedkou rokoval.

    Aféru odštartoval policajný zásah v úrade vlády v júni 2013, Nečasov kabinet neskôr padol a expremiér sa s Nagyovou oženil.

    Pretože na hlavnom pojednávaní sa okrem iného riešili informácie v režime utajenia, napríklad sa rozoberali postupy rozviedky, sudkyňa Helena Králová pri výsluchoch svedkov často posielala verejnosť zo súdnej siene na chodbu.

    Sprísnený režim hlavné pojednávanie preťahoval, pretože z rokovania nesmie existovať záznam na dátovom nosiči, takže jednotlivé prehovory zapisovateľka zaznamenávala postupne na písacom stroji.

    - Reklama -