Rakúske prezidentské voľby sú možno neplatné. Teraz je ešte väčšia šanca, že budú zrušené

    0
    V Rakúsku sa hlasovalo medzi dvoma kandidátmi na prezidenta, Van der Bellenom a Norbertom Hoferom (Autor: Hans Štembera)

    Rakúsky ústavný súd rozhodol na základe sťažnosti FPÖ o nutnosti zopakovať novembrové voľby v Leopoldstadte, pretože vyšlo najavo, že existujú rozdiely medzi počtom hlasovacích lístkov a skutočných hlasov. Počet odovzdaných hlasov bol totiž o 82 vyšší, než bolo k dispozícii lístkov. Pri druhom sčítaní však bolo viac lístkov ako hlasov.

    „Stále zostáva nejasné, ako k týmto nezrovnalostiam došlo,“ uvádza The Local s tým, že aj keď jasne vyhrali sociálni demokrati, tieto nezrovnalosti mohli ovplyvniť rozdiel medzi druhým a tretím miestom. O druhé miesto totiž súperili zelení a FPÖ, pričom zelení predbehli svojho súpera o 21 hlasov.

    Ústavný súd teda rozhodol, že dôjde k opakovaniu volieb v celom volebnom obvode. Nové voľby sa budú konať niekedy v septembri, po letných prázdninách. Nebudú mať však žiadny efekt na prezidentskú voľbu, s ktorou však FPÖ taktiež nesúhlasí.

    Tú okrem iného ústavný súd na základe ďalšej sťažnosti FPÖ v súčasnosti rieši a má na jej rozbor čas do 6. júla.

    Prezidentskú voľbu totiž vyhral nezávislý kandidát za zelených Alexander Van der Bellen, ktorý porazil svojho súpera Norberta Hofera z FPÖ o 30 863 hlasov. Podľa predbežných odhadov však viedol Hofer, a to až dovtedy, než sa do celkových výsledkov započítali hlasy zaslané poštou. Išlo o jedny z najtesnejších volieb v histórii Rakúska.

    Podľa univerzitného profesora Thea Öhlingera, odborníka na rakúsku ústavu, existuje reálna možnosť, že súd rozhodne o vypísaní nových prezidentských volieb a Rakúsko tak bude musieť voliť svojho prezidenta znova.

    - Reklama -