Kaliňáka smeráci podržali. Mafián, zlodej, vagabund, kričali predtým opoziční poslanci. Tu nie ste v krčme, zaznelo. Takto dnes vyzeral parlament

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)
    Premiér Fico na hodinu otázok do národnej rady nemohol prísť a oficiálne stanovisko vlády k podozreniam vzneseným opozíciou voči ministrovi vnútra preto prečítal Kaliňák osobne. „Prípad, za ktorý opozícia navrhovala vysloviť nedôveru, navyše pochádza z doby, kedy nechala bývalá vláda rozvrátenú daňovú správu s nefunkčným informačným systémom a škodami za viac ako miliardu eur,“ prečítal minister zo stanoviska. 

    Pracovnou metódou je lož

    Robert Kaliňák sa pred poslancami znova obhajoval a snažil sa vyvrátiť obvinenia opozície, ktoré ho spájajú s daňovými podvodmi v kauze Bašternák. Podľa ministra nikto z opozície ani koalície jeho argumenty nespochybnil. 
     
    Počas svojho príhovoru uviedol, že Filip Rybanič, asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára, porušil bankové tajomstvo, keď posunul opozícii a médiám informácie, ktoré získal ako zamestnanec jednej z komerčných bánk. „Keď sa už vlámal do toho účtu, mal zverejniť všetky informácie a nielen tie, ktoré sa opozícii hodia,“ povedal Kaliňák. 
     
    Podľa ministra na neho opozícia hádže špinu, pretože nevie dokázať podozrenia, ktoré proti nemu vzniesla. „Ak pán prezident hovorí o strate dôvery v štát, je to možno práve preto, že pracovnou metódou opozície je klamstvo a lož,“ dodal Kaliňák. Minister vnútra tak reagoval na správu o stave republiky, ktorú prezident Andrej Kiska predniesol v parlamente. 

    Mafián ministrom vnútra a Bugár chráni mafiu  

    Počas Kaliňákovho vystúpenia sa niekoľkokrát ozvali opoziční poslanci, ktorí ho nazvali mafiánom. „Mafián ministrom vnútra,“ vykríkol opakovane z pléna Igor Matovič a dodal, že minister vnútra je podľa neho „zlodej a vagabund“. 
     
    Debatu, ktorá bola miestami búrlivá a plná osobného osočovania, viedol podpredseda národnej rady Béla Bugár a viackrát musel zakročiť. Prvýkrát, keď Kaliňák obvinil Jozefa Mihála z „neprofesionality“ a reakcia poslanca za SaS bola rovnako tvrdá. „Ďakujem pán mafián, veľmi pekne ďakujem,“ reagoval Mihál na ministrovu urážku a spustil salvu smiechu opozičných poslancov. 
     
    „To je úroveň, tu nie ste v krčme, aj keď ste na to možno zvyknutí,“ upozornil Bugár poslancov. Výmena názorov je zachytená na videu, ktoré z rokovania urobil poslanec Jozef Viskupič a umiestnil ho na svoj facebookový profil. Na zázname je počuť aj reakciu Viskupiča na Bugárovo napínanie opozičných poslancov. „Bugár chráni mafiu,“ vraví zreteľne poslanec hnutia OĽaNO. 
    V závere videa reaguje za Obyčajných ľudí aj poslankyňa Veronika Remišová, podľa ktorej sa minister Kaliňák neustále vyhováral. „Pán Kaliňák zavádza, zavádza, zavádza a Slovensku škodí viac ako Pavol Paška,“ uviedla Remišová.

    Smer stojí za Kaliňákom

    Napriek búrlivému dňu a vzájomnému osočovaniu v parlamente sa poslanecký klub strany Smer-SD Kaliňáka zastal. Všetkých 49 poslancov Smeru-SD stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu najsilnejšej vládnej strany to novinárom povedal jeho šéf Martin Glváč. Na rokovaní klubu boli aj premiér a predseda strany Robert Fico a Kaliňák, k novinárom však neprišli.  

    Po tom, čo sme si ho vypočuli a videli dôkazy, aké nám predložil, považujeme v danom momente túto kauzu za mediálnu a veľmi spolitizovanú,“ povedal Glváč. Na otázku, prečo pri kauze CT funkcionári Smeru-SD pri podozreniach odstupovali, a teraz sa nič podobné nechystá, Glváč odvetil, že keby vedeli, ako to vtedy bolo, nikdy by nebol zvolený takýto postup. Bolo to vtedy osobné rozhodnutie Pavla Pašku (Smer-SD) a dnes by som bol prvý, kto by ho odhováral, keby boli známe skutočnosti, ako sú známe dnes,“ deklaroval Glváč na margo prípadu poslanca Alana Suchánka (OĽaNO-NOVA), ktorý na kauzu CT upozornil.

    Glváč trvá na tom, že Kaliňák nikdy nezasahoval do vyšetrovania. To nám aj dokázal. Pána Bašternáka nevidel možno štyri roky. Ukázal nám bankové účty a mne a našim kolegom to momentálne stačí,“ uistil. Glváč zároveň priznal, že aj on podnikateľa Ladislava Bašternáka pozná. Veľakrát som ho stretol na Donovaloch,“ uviedol s tým, že nemajú nijaký vzťah a nevie, kedy sa naposledy videli.

    Koalícia chce podľa jeho slov pripraviť súbor opatrení, aby sa do budúcna takéto pochybnosti neobjavovali. Podozrenia môžu byť vždy, ale nemožno robiť procesy tak, že médiá a opozícia sú zároveň vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia. Musíme veriť orgánom činným v trestnom konaní,“ zdôraznil Glváč. Na margo pochybností koaličných partnerov Smeru-SD o tomto prípade Glváč podotkol: Ak to boli také pochybnosti, aké boli údajne v klube Smeru-SD, tak musím o nich pochybovať aj ja.

    Politológ varuje 

    Podľa politického analytika Jána Baránka môže v Smere nastať mocenský boj. „Otázka je, nakoľko bude Fico schopný sa s touto situáciou porátať, pretože Kaliňák mu to teda vôbec neuľahčuje. Ak sa rozhodne brániť, môže to znamenať v Smere obrovský falš, aj preňho, ale aj koaličnú destabilizáciu, a teda aj pre politiku celkovo,“ povedal Baránek v rozhovore pre Parlamentné listy. Celý rozhovor nájdete TU
     
     
    - Reklama -