Pamätáte sa na Jemen? Aj tam vojna zúri naďalej, ale jeden štát to vzdáva

    0
    Bojovníci proti šítskym rebelom. Aden, Jemen (Autor: SITA)

    “Po vyčerpaní všetkých politických prostriedkov v jemenskej kríze a s iránskou podporou sa ukazuje, že treba podniknúť rozhodujúci krok,” uviedol podľa medializovaných správ predstaviteľ zahraničnej diplomacie SAE Anvar Gargaš. “Naše stanovisko je jasné: vojna sa pre našich vojakov skončila; monitorujeme politické dohovory posilňujúce Jemenčanov v oslobodených územiach.”

    Gargaša podľa celoštátneho denníka National SAE znepokojili nezhody okolo aktuálnych mierových rokovaní a prímeria, ako aj signály naznačujúce záujem južných oblastí Jemenu o odtrhnutie sa od severu.

    V Jemene pretrváva ozbrojený konflikt. Na jednej strane sú protivládni povstalci – šiitskí húsíovia – a časť jednotiek verných exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Proti nim bojuje armáda prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú podporuje koalícia krajín na čele so Saudskou Arábiou. Od marca 2015 si konflikt vyžiadal takmer 9 000 životov a spôsobil v krajine rozsiahlu humanitárnu krízu.

    Veľký problém pre Jemen i medzinárodné spoločenstvo predstavujú aj veľmi aktívna miestna odnož teroristickej siete al-Káida a bunky džihádistickej organizácie Islamský štát pôsobiace v tejto krajine.

    - Reklama -