Taká tvrdá kritika z úst prezidenta ešte nezaznela. Naložil Kaliňákovi i celej vláde. Kotlebovci odišli

    0
    Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

    Tento týždeň uplynuli dva roky od chvíle, keď bol do funkcie hlavy štátu menovaný prezident Andrej Kiska. Dnes v parlamente predniesol správu o stave republiky.

    Prvýkrát tak urobil v januári minulého roka, keď sľúbil, že to bude robiť aj v ďalších rokoch. Vlani Kiska hovoril o obnovení dôvery občanov vo svoj štát. Aj naposledy, v apríli tohto roka, sa prihováral poslancom so slovami, aby sa neuchyľovali k nevraživosti.

    Dnes sa prezident prihováral poslancom so spoločensko-politickými témami, ktoré medzi ľuďmi rezonujú. Vyjadril sa k dôvere v štát, koncesionárskym poplatkom, predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ, ale aj najväčšej politickej kauze Bašternák.

    Kotlebovci odišli

    Keď prezident Andrej Kiska prišiel do parlamentu v sprievode predsedu národnej rady Andreja Danka, v sále nechýbal ani minister vnútra Robert Kaliňák, na ktorého sa už niekoľko dní intenzívne upierajú nielen oči médií. V momente, keď začal prezident hovoriť, sa poslanci z Ľudovej strany Naše Slovensko zdvihli a odišli.

    V úvode prejavu sa Kiska venoval nadchádzajúcemu predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ, na ktoré je podľa jeho názoru Slovensko pripravené. „Je úspechom našej krajiny, ale aj čestnou povinnosťou a príležitosťou Slovenska,“ vyhlásil prezident, ktorý verí, že Slovensko preukáže schopnosť byť čestným, poctivým a úprimným sprostredkovateľom medzi krajinami a ich záujmami v prospech celku.

    Dôvera v štát je na novom minime

    Dotkol sa aj situácie v domácej politike. Upozornil na to, že „vo voľbách nezískal žiaden politický prúd prevahu ani nezískal dominantnú prevahu žiaden program alebo myšlienka“. Zdôraznil, že namiesto toho sa významne posilnila nedôvera k politikom. Situácia podľa prezidenta nie je dobrá, pretože štyria z piatich dospelých ľudí si myslia, že štát ovláda zopár oligarchov. „Dôvera ľudí v štát spadla na nové minimá,“ vyhlásil.

    Kaliňák by mal vyvodiť politickú zodpovednosť

    Na dôvere štátu a štátnym orgánom nepridáva ani aktuálne dianie okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka a kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. „Myslím, že v kontexte kauzy, ktorá je dnes politickou témou číslo jeden, nemôžem poskytnúť žiadnu radu, ktorú nepoznáte. Ale chcem zdôrazniť, že ak má Slovensko takto pokračovať ďalej, bude to mať veľmi vážne následky,“ vyjadril sa a pokračoval, že asi niet osoby, ktorá by uverila príbehu, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti. Po tomto prezidentovom vyjadrení sa z pléna ozval potlesk.

    „V lepšom prípade je jediným výsledkom vyvodenie akej-takej politickej zodpovednosti, ktoré však nemá byť koncom, ale začiatkom hľadania spravodlivosti a pravdy o vyslovených podozreniach,“ tvrdí. Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je podľa Kisku riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať, pretože takto to funguje v krajinách s normálnym systémom spravodlivosti a kultúrou slušnosti v politike.

    „Nie však na Slovensku. Naši občania sú namiesto toho konfrontovaní s nepodarenou reality šou, v ktorej môžu najviac tak tipovať, či niekto odstúpi alebo neodstúpi,“ povedal prezident a vykresľoval situáciu, že si ľudia môžu vybrať, akým neúplným informáciám a politickým deklaráciám uveria. „Toto je druh viery a dôvery, ktorú už jednoducho nemôžeme od ľudí na Slovensku žiadať,“ povedal a dodal, že jediným výsledkom takejto situácie je nedôvera v politiku, štát a jeho schopnosť zabezpečiť elementárnu spravodlivosť a čistotu verejného života.

    „Nesmieme sa hnevať na ľudí, keď už nepočúvajú ani rozumné vysvetlenia,“ tvrdí a približuje, „aj rozumní a mierni ľudia sú už jednoducho veľmi nahnevaní – a rozumná politika toto dokáže aj pochopiť, aj sa podľa toho rozumne zachovať.“

    Do sporov koalície nebude vstupovať

    Po nepriamom vyzvaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka na rezignáciu sa venoval aj ďalším problémom koalície. Podľa jeho slov nemá v úmysle vstupovať do sporov vo vnútri koalície, ako sú napríklad koncesionárske poplatky, a zároveň apeloval na verejnoprávne médiá, aby pomohli ľuďom, byť informovanejšími.

    „Žiadam vás, aby ste rešpektovali a posilňovali nezávislosť verejnoprávnych médií – a verejnoprávne médiá a ich zamestnancov vyzývam, aby sa nepoddali tlaku, aby boli pozorní,“ vyhlásil prezident.

    Popoludní príde na rad ešte tradičná štvrtková Hodina otázok, v ktorej bude premiér Robert Fico v rámci svojej 15-minútovky odpovedať aj na otázku poslanca z hnutia Sme rodina Petra Štarchoňa. Ten sa zaujímal o to, kedy Fico odvolá ministra vnútra a korunného princa Smeru Roberta Kaliňáka, rovnako aj o to, kedy sa odsťahuje z bytu, pri ktorom je vážne podozrenie, že bol financovaný z daňových podvodov.

    Celý prejav prezidenta Andreja Kisku si môžete prečítať TU.

    - Reklama -