Toto môže položiť aj Fica. Analytik Baránek odhaľuje zákulisné boje v koalícii a v Smere

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Myslíte si, že Robert Kaliňák kauzu Bašternák ustojí?

    Smeruje to k tomu, že ju neustojí, pretože kritické hlasy sa ozývajú už aj vo vnútri Smeru. Platí to aj o koaličných partneroch. Zatiaľ sa to nedá povedať na sto percent, ale smeruje to k tomu, že to nemusí ustáť.

    Aké následky by mal jeho odchod z funkcie? Prípadne ak v nej zotrvá…

    Toto je veľmi zložitá otázka. Je toľko alternatív. Nechcem tento problém komplikovať, ale nedá sa na to odpovedať jednoducho. Sú tu možnosti, že sa nestane nič a Kaliňáka nám niekto nahradí, až po alternatívu predčasných volieb. Vysomáriť sa z toho je veľmi ťažké. Kaliňák má totižto oveľa silnejšie postavenie v Smere ako Paška. Táto kauza sa zvykne porovnávať práve s ním. A to už nehovorím o Počiatkovi, ktorý nemal až také mocenské postavenie. Kaliňák je po prvé zakladateľ Smeru, po druhé bol vo vnútri Smeru vnímaný ako dvojka a po tretie jeho ekonomické pozadie je veľmi silné.

    Môže sa stať to, čo sa už v Smere začalo, že nastane vnútrostranícky mocenský boj. Otázka je, nakoľko bude Fico schopný sa s touto situáciou porátať, pretože Kaliňák mu to teda vôbec neuľahčuje. Ak sa rozhodne brániť, môže to znamenať v Smere obrovský falš, aj preňho, ale aj koaličnú destabilizáciu, a teda aj pre politiku celkovo.

    Myslíte si, že je vo Ficovom záujme, aby Kaliňáka podržal, a teda aby zostal na ministerskej stoličke?

    Pozrite sa, tu ide o to, nakoľko je Fico slobodný. Tu sa už nedá hovoriť o dobrej vôli či o nejakom nezištnom záujme či nezáujme. Ide o to, nakoľko je slobodný. A nakoľko hrozí, že Kaliňákov pád odhalí skutočnosti, ktoré by mohli položiť aj Fica.

    Môžete to trochu rozviesť? O Ficovi a jeho politickej slobode…

    Povedal som to, no skúsim to povedať ešte jasnejšie. Ak by padol Kaliňák, môžu sa na povrch vyplaviť ďalšie informácie, ktoré môžu následne položiť aj Fica. Ak by Kaliňák chcel… Alebo teda jeho pozadie, jeho okolie. Viete, my sa bavíme o veciach, kde nezáleží na jednom človeku, ani Kaliňák v podstate nie je jeden. Sú za ním rôzne štruktúry. Bavíme sa o tom, keď ani Kaliňák nemusí mať na všetko vplyv. Oni sa môžu s Ficom dvaja dohodnúť, ale to ešte neznamená, že to tak aj bude. Za Ficom a aj za Kaliňákom sú mocenské skupiny, ktoré nebudú chcieť túto dohodu akceptovať. Poviem modelový prípad, ak by Kaliňák padol a Fico by ho teda nepodržal, niekto sa Ficovi môže chcieť pomstiť a pustí informácie, ktoré môžu položiť aj Fica.

    Ak Kaliňáka odvolajú, koho by ste si vedeli predstaviť na jeho mieste?

    Neviem povedať osobu, ale ide skôr o skupiny. Kto by ho nominoval a čí by to bol v úvodzovkách človek. Či by bol z pozadia Kaliňákovej skupiny alebo úplne niekto iný. Vrátim sa k tej predchádzajúcej odpovedi, to je ten vnútromocenský boj, pretože ministerstvo vnútra je veľmi dôležitý rezort. Viem si ale predstaviť ako sa tomuto celému dá vyhnúť. Dať ten rezort niektorému z koaličných partnerov. Tým by Smer v úvodzovkách dokázal aj akúsi poctivosť. Vyhol by sa tým aj podozreniam, ktoré sa teraz logicky objavujú, že idú vyšetrovať samých seba. A tým by mohol, minimálne v koalícii, upokojiť túto situáciu.

    Kto z koalície by mohol z jeho odchodu najviac ťažiť? Možno čakať tlak aj zvnútra strany?

    Z vnútra strany tlak na riešenie kauzy je. Už sa ozval aj Most a čakám, ako zareaguje SNS, pretože sa pred voľbami tvárila veľmi rozhodne a nekompromisne, čo sa týka možných podozrení. Zatiaľ sa teda veľmi neprejavili. Nechávajú to ako problém, ktorý by si mal riešiť Smer. No ale ten už nie je len problémom Smeru, ale už aj koaličným. Takže skôr či neskôr sa bude musieť vyjadriť aj SNS. No a buď sa zahrá na mŕtveho chrobáka a bude sa aj naďalej tváriť, že sa ich to netýka, čo im môže poškodiť, alebo do toho aktívne vstúpi. To je zase alternatíva, ktorá môže viesť až k predčasným voľbám.

    Čím si vysvetľujete, že Béla Bugár si Kaliňáka tak zastáva?

    No najskôr sa zastával a potom sa už zastával menej. Asi mu vo vnútri strany trošku vyčistili žalúdok. Napríklad poslanec Gál (Most-Híd, pozn. redakcie), to už pomenoval. Ak Kaliňák nehovoril pravdu, je to veľký problém.

    Ako podľa vás táto kauza ovplyvní preferencie Smeru?

    Negatívne, jedine negatívne. Určite nie pozitívne. Je taký predpoklad, ak to nebudú rýchlo riešiť a ak to bude pokračovať a prídu nejaké nové informácie, tak preferencie Smeru pôjdu dole.

    Nahliadnutie do Kaliňákových účtov v Tatra banke Filipom Rybaničom, asistentom saskára Jozefa Rajtára, bolo nelegálne. Predseda OĽaNO Igor Matovič vo svojom komentári v médiách hovorí o článku v ústave číslo 32, „ktorý zúfalým občanom, čo sa nedokážu brániť, dáva do rúk právo postaviť sa moci“. Dá sa tento článok aplikovať na túto konkrétnu situáciu?

    Poznám článok číslo 32 ústavy. Odvolávali sme sa naň dosť intenzívne ešte za Mečiara, keď som bol ešte novinár. Článok 32 je tak široko koncipovaný, že sa podeň zmestí čokoľvek. Treba objektívne povedať, že aj toto. Ak ma dovedie moje morálne a hodnotové presvedčenie k tomu, že je ohrozená demokracia a základy štátu, tak môžeme konať tak, ako konal asistent poslanca.

    Všeobecne platí, že morálka je nad zákon. Aj článok 32 ústavy reflektuje túto skutočnosť. Z tohto uhla pohľadu je jeho konanie v poriadku. Samozrejme, ale nie z uhla pohľadu zákona. Mám také tendencie to porovnávať so Snowdenom, aj keď ten je predsa len trošku zložitejšia záležitosť. Viete, problém je v tom, že my toto všetko budeme hodnotiť ex post, keď budeme múdri. Potom môžeme povedať, že asistent konal správne v súlade s článkom 32 ústavy. Len pokiaľ sa tie dôvodné podozrenia nepotvrdia a Kaliňák to vysvetlí, tak dôjdeme k záveru, že nekonal správne a treba ho trestne stíhať.

    Existuje možnosť, že to Kaliňák naozaj hodnoverne vysvetlí?

    Myslím si, že sa to snaží vysvetliť. Hoci tvrdí, že už také vysvetlenie podal. My až tak do toho problému nevidíme, pretože nemáme k dispozícii všetky bankové prevody, všetky popodpisované zmluvy atď… Jedna vec mi tu ale nesedí. Neverím tomu, že Kaliňák je taký hlúpy, aby takéto veci robil bankovými prevodmi a pral pomocou nich v úvodzovkách špinavé peniaze a navyše v slovenskej banke. Tomuto jednoducho neverím.

    - Reklama -