V parlamente budú mimoriadne riešiť Bašternáka aj Matoviča

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Vládna koalícia na dnešnom rokovaní finančného výboru odobrila návrh opozície, aby dostala viac informácií o kauze Bašternák. Opozícia od Čurillu žiada, aby prišiel vysvetliť, prečo nepodpísal sťažnosť na postup Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v tomto prípade. “On mal kompetenciu tú sťažnosť podpísať. Jeho nadriadený bol na dovolenke,” priblížil opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS). Ďalej má Imrecze poslancom predložiť informáciu o daňových kontrolách a ich výsledkoch vo firmách, ktoré majú byť prepojené na Bašternáka, o zaplatených daniach, ľuďoch aj firmách, ktoré majú byť zapletené do kauzy.

    Ako ďalej uviedol Rajtár, opoziční poslanci žiadajú aj informáciu, prečo sa v roku 2012 neuskutočnili ďalšie kontroly vo firme BL-202, ktorá je s kauzou spájaná. “Žiadame informáciu o zaplatenej DPH firmami, v ktorých akoukoľvek formou figuroval Marián Kočner a Ladislav Bašternák, ako aj o nadmerných odpočtoch firiem, kde akoukoľvek formou figuroval Kočner,” uviedol Rajtár.

    Opozičných zákonodarcov tiež zaujíma, ako sú od roku 2012 motivovaní kontrolóri finančnej správy, aby odhaľovali daňové podvody. “Žiadame zoznam všetkých sťažností od roku 2012, ktoré boli zaevidované v spisovej službe, ale neboli odoslané, kto bol konkrétne kompetentný ich podpisovať a zodpovedný za ich neodoslanie, osobitne v prípade sťažnosti z roku 2014 týkajúcej sa BL-202 a jej obchodných partnerov, v akých pozíciách pracujú títo ľudia dnes na finančnej správe a či sú stíhaní za neplnenie si svojich povinností,“ vymenoval Rajtár.

    Výbor následne schválil aj návrh koaličných poslancov, aby ich Imrecze informoval o daňových kontrolách u Matoviča. “Žiadame prezidenta finančnej správy, aby predložil zoznam a priebeh daňových kontrol, ktoré boli vykonané u Igora Matoviča a vo firmách, v ktorých figuroval alebo figuruje akoukoľvek formou,” priblížil predseda výboru Ladislav Kamenický (Smer-SD) s tým, že ich zaujíma aj to, aké skutočnosti boli preverované v týchto firmách. “Je v našom záujme, aby boli všetky kauzy riadne preverené,” dodal v súvislosti so schválením opozičných aj koaličných návrhov Kamenický.

    - Reklama -