To azda nie je pravda. Na povrch sa dostávajú informácie o atentátnikovi, ktorý zabil 49 ľudí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Bývalý policajt z floridského Fort Pierce Daniel Gilroy pracoval s masovým vrahom Mateenem niekoľko mesiacov ako člen bezpečnostnej agentúry G4S Security v golfovom rezorte PGA Village. „Bol to čudný a nervovo labilný človek. Často zo svojich úst vypúšťal homofóbne a rasistické komentáre. Keď som sa na to ale sťažoval svojmu zamestnávateľovi, nikdy s tým nič neurobil. Jednoducho preto, že Mateen bol moslim,” je presvedčený Gilroy, ktorý nakoniec z firmy odišiel po tom, ako ho začal Mateen zahlcovať desiatkami textových správ denne.

    „Začal ma skutočne prenasledovať a bežne mi posielal dvadsať až tridsať textových správ za deň. Musel som jednoducho odísť. Takmer všetko, čo povedal alebo napísal, bolo skutočne desivé. Prekážalo mi, že proti nemu vedenie spoločnosti nijako nezasiahlo. On bol pritom naozaj pomätený a otvorene hovoril o zabíjaní ľudí. Správa o tom masakri ma teda vlastne ani veľmi neprekvapila,” konštatuje Gilroy. Na rozdiel od neho má však obyvateľka PGA Village Eleanora Dorsi na Mateena príjemnejšie spomienky. „Zakaždým sa správal veľmi zdvorilo. Ako pravý džentlmen,” hovorí Dorsi.

    Dorsi konkrétne uvádza, že sa s Mateenem stretla asi desaťkrát a zanechal u nej skutočne veľký dojem. „Dokonca mi raz pomohol s autom, keď mi nefungovali stierače. Takže ja osobne o ňom nemôžem povedať nič zlé. Vždy sa usmieval a vyzeral ako pozitívne naladený človek. Nikdy by som si nepomyslela, že by mohol urobiť niečo také strašné. Je to naozaj desivé. Myslím, že to tu tak cítime všetci rovnako. Stalo sa to tak blízko nášho domova…” krúti Dorsi neveriacky hlavou, keď hovorí o 29-ročnom rodákovi z New Yorku Mateenovi.

    Ako uvádza Florida Today, Mateen rozhodne nebol žiadny outsider. Navštevoval strednú školu Martin County High School a v rokoch 2006 až 2007 navštevoval Indian River State College, kde získal titul z oblasti vedy. Pred siedmimi rokmi sa oženil so Sitorou Yousufiy, s ktorou sa však o dva roky neskôr rozišiel. Podľa trestného registra štátu Florida sa Mateen nikdy nedopustil ničoho protizákonného. Jeho čin už medzitým odsúdil imám Muhammad Musri, ktorý je prezidentom Islamic Society of Central Florida. „Odsudzujeme to, čo urobil. Nikto by nemal zomrieť v dôsledku hnevu niekoho druhého.”

    Z reportáže denníka Florida Today vyplýva, že krvilačnému vyčíňaniu Mateena sa dalo zabrániť. Stačilo by, keby nad jeho prejavmi nenávisti nezatváral oči jeho zamestnávateľ a možno aj jeho priatelia a známi. Na tieto zistenia už napríklad zareagoval tiež šéfredaktor denníka MF Dnes Jaroslav Plesl na svojom facebookovom profile. „Vedeli to. Vedeli to dlho a nič neurobili. Vymenili 49 životov za politickú korektnosť,” hnevá sa Plesl.

    Prezidentský kandidát Donald Trump medzitým zopakoval svoj návrh na zákaz vstupu moslimov na pôdu Spojených štátov. Naopak, prezident Barack Obama či jeho možná nástupkyňa Hillary Clintonová považujú za hlavný problém to, že sa Američania môžu až príliš ľahko dostať k zbraniam.

    Celý text v angličtine je TU.

    - Reklama -