Svitá na lepšie časy? Chystá sa niečo, aby sa kauza Marco už nezopakovala

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Sedemročného Marca, ktorého násilne odvliekol súdny pracovník zo školy, pozná azda celé Slovensko. Prípad, ktorý otriasol verejnosťou, by sa však už nemusel nikdy zopakovať. Zabrániť by mu mohla nová vyhláška z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorá je v pripomienkovom konaní a upravuje, ako informuje server Aktuality.sk, pravidlá pri výkonoch súdnych rozhodnutí, zavádza nové a podrobnejšie postupy, ktoré zohľadňujú tri základné princípy – najlepší záujem dieťaťa, rešpektovanie jeho práv a princíp vypočutia názoru.

    V prípade, že si sudca prizve k prípadu súdneho pracovníka, bude sa s ním musieť naplánovať priebeh výkonu preberania. Rovnako sa vyhláška vzťahuje aj na sudcu, ktorý svojím podpisom preberá mieru zodpovednosti. Vyhláška by mala brať väčší ohľad na deti a tie by mali vedieť, čo sa deje. „Malo by sa dbať nielen na to, aby netrpelo dieťa samotné, ale aby pri tom neboli detskí svedkovia,“ hovorí Róbert Dobrovodský.

    Záznam z Marcovho odobratia bol neprofesionálny a nebolo na ňom jasne vidieť, kto koho držal, robil a ako sa správal. Po novom by sa to malo zmeniť a v prípade ujmy na zdraví dieťaťa to bude dôvod na odloženie súdu. Navyše od 1. júla pribudne sudcom povinnosť vypočuť si dieťa. Tento rozhovor by mal do procesu vniesť viac objektívnosti.

    - Reklama -